Jedan od najvećih podnih mozaika na svijetu otvara se za posjetioce

Sarajevo 29.10.2021, 12:59 29.10.2021, 13:27
Jedan od najvećih podnih mozaika na svijetu otvara se za posjetioce
© AA

Veliki mozaik pod nazivom "Drvo života", koji se nalazi na podu palate koju je izgradio omejadski kalif Hišam bin Abdulmalik u Jerihonu u Palestini, spreman je za posjete.

Slika na podu palate prikazuje jednu od tri gazele oko drveta koje lovi lav, dok druge dvije u miru nastavljaju život. Navodi se da ovaj prikaz na mozaiku govori o ratu i miru.

Nakon skoro četiri i po godine rada, palestinsko Ministarstvo turizma objavilo je da su obavljene posljednje pripreme za otvaranje dijela u Jerihonu, za koju kažu da je jedna od najvećih slika mozaika u svijetu.

U okviru radova izvedenih uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), na dijelu gdje se nalazi mozaik, izgrađen je poseban zaštitni krov na površini od oko 2.500 kvadratnih metara.

Mozaik je star više od hiljadu godina, a Hišamova palata je otkrivena tek u 19. stoljeću.

Projekat restauracije je vrijedan 12 miliona dolara, a renoviranje je izvršeno u palati koja je uništena u zemljotresu.

Iyad Hamdan, direktor Ureda palestinskog Ministarstva turizma u Jerihonu, rekao je za AA da je obnova "važan projekat u oblasti očuvanja kulturne baštine u svijetu".

Hamdan je naveo da ovim projektom žele otvoriti regiju za posjetioce i zaštititi artefakte od nepovoljnih vremenskih uslova poput visoke temperature ili kiše.

Veličina mozaik panela je oko 835 kvadratnih metara, a sastoji se od više od pet miliona komada mozaika.

- Slika se sastoji od 38 kombinovanih mozaičkih struktura obogaćenih geometrijom, biljnim i životinjskim elementima, a na slici je 21 kamen različitih boja, pojasnio je Hamdan.

Navodeći da je kamenje koje je korišteno za restauraciju doneseno iz različitih dijelova Palestine, Hamdan je naglasio da mozaička struktura govori i o historiji palestinskog naroda.

Naglasio je da stotine ljudi mogu posjetiti ovo mjesto u isto vrijeme.

Otkrivena početkom prošlog vijeka, mozaik je bio prekriven pijeskom do 2010. godine.

Posjetioci su ovo mjesto posljednji put posjetili 2016. godine, kada je krenula restauracija.

komentari (0)