Kako je sarajevsko naselje Alifakovac dobilo ime?

Sarajevo 08.05.2022, 10:07 08.05.2022, 11:35
Kako je sarajevsko naselje Alifakovac dobilo ime?
© Internet

Naselje Alifakovac i njegova mahala specifično je po mnogo čemu. Uz Vekil Harčovu džamiju, koja datira još iz XVI vijeka čitava okolina je specifična. Vekil Harčova džamija, visoka kamena munara i grobno dvorište oko nje, u blizini i Šeher-Čehajin most i kuće smještene odmah uz sokak prema Alifakovcu spadaju u jedan od najatraktivnijih dijelova starog Sarajeva.

O spomenicima oko Vekil Harčove džamije i o samoj džamiji se mnogo toga piše. U tekstu kojeg potpisuje Mehmed Mujezinović, bosanskohercegovački historičar, epigrafičar i orijentalista, ističe se da je Vekil Harčova džamija među Sarajlijama poznata i kao Hadžijska džamija. Tu bi sarajevski hodočasnici svraćali kada bi krenuli na Hadždž kako bi obavili molitvu. A onda bi ih odatle preko Alifakovca ih pratili do Abu Hajata kod Kozije ćuprije, gdje bi se opraštali, a hodočasnici bi nastavljali put ka Istanbulu, tadašnjem Carigradu. 

Uz Vekil Harčovu džamiju, navodi Mujezinović, nalazi se i mezarje Alifakovac. A u njemu više od 300 pari nadgrobnih spomenika a najstariji od njih datiraju iz 1751. godine.

U tom mezarju postoji i spomenici bez istaknutog datuma. Tako je među njima i nadgrobni spomenik koji označava mezar Ali- Ufaka, po kojem je, smatra se,  Alifakovac dobio ime. Isto je naveo na svom Facebook profilu arheolog Adnan Muftarević. 

- Iznad česme na Alifakovcu se nalazi mezar Malog Alije ili Ali-Ufaka sarajevskog kadije i šejha koji je živio u drugoj polovici 15. stoljeća. On se spominje kao svjedok u Isa-begovoj vakufnami. Osim mnogih zadužbina, on je uvakufio i zemljište za groblje po kojem je i cijeli kraj dobio ime Alifakovac. Ljudi niskog rasta su često imali veoma značajne funkcije u Osmanskom carstvu. Tako se na dvoru Sultan Murata III spominje izvjesni Džafer-aga iz Bosne, koji je bio izrazito nizak, napisao je na svom Facebook profilu Muftarević. 

I Mehmed Mujezinović u svom tekstu Stari Alifakovac u Sarajevu. Mujezinović navodi da se nad mezarom Ali-Ufaka nalazi interesantan sarkofag, koji je izrađen od lijepo klesanih kamenih ploča.

- Nad sarkofagom su dva manja nišana postavljena dosta blizu jedan drugoga čime se vjerojatno želilo ukazati na to da je pokojnik bio malog uzrasta, jer i riječi Ali-Ufak znače »Mali Alija«, navodi Mujezinović.

Sa druge na strane, navodi se da je ime naselja Alifakovac poteklo od imena Ali-Fakihu, sarajevskom naučniku iz prve polovine 15. stoljeća. 

komentari (0)