Komunalnim radnicima u Kantonu Sarajevo plate će biti povećane za 80 KM

Vlada KS je prihvatila dva zahtjeva i to o povećanju plate za 80 KM u ovoj godini i za 100 KM u 2025.

Sarajevo 29.02.2024, 12:57 29.02.2024, 12:59
Komunalnim radnicima u Kantonu Sarajevo plate će biti povećane za 80 KM
© AA

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine - Kantonalni odbor Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo postigli su u četvrtak dogovor o povećanju plata radnika.

Dogovor je postignut uoči najavljenih mirnih protesta Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede KO Sarajevo ispred Vlade KS, koji su potom odgođeni.

Na današnjem sastanku Pregovaračkog tima Sindikata i Vlade KS postignut je dogovor o povećanju plaća komunalnih radnika, te će se na narednom sastanku pregovaračkih timova usaglasiti konačni stavovi i pristupiti potpisivanju Kolektivnog ugovora za radnike u komunalnim preduzećima KS.

"Uspjeli smo doći do adekvatnih rješenja koji će biti na zadovoljstvo svih. Danas smo našli jedan kompromis koji mislim da je dobar i za vladu u ovom momentu, a sigurno i za sindikat i vjerujemo da ćemo novim ugovorom stvoriti malo kvalitetniju radnu klimu unutar svih kantonalnih i komunalnih preduzeća. Mi iz vlade ćemo raditi na tome da ovo što smo dogovorili i sprovodimo", rekao je Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo.

Kako je kazao, Vlada KS je prihvatila dva zahtjeva i to o povećanju plate za 80 KM u ovoj godini i za 100 KM u 2025. te da se otpremnina poveća sa tri na pet prosječnih plata, piše AA. 

"Opredeljenje svih članova vlade, ove nove skupštinske većine, bilo je na tome da se poboljša standard radnika u komunalnoj privredi", rekao je Bošnjak.

Rasim Ljucević, predsjednik UO sindikata radnika komunalne privrede, kazao je da je imajući u vidu tešku situaciju u KS i u komunalnim preduzećima, dogovor maksimalno što se moglo postići.

"Svi znamo da je to povećanje malo, ali u ovom momentu je to bio maksimum", rekao je Ljucević na konferenciji za novinare.

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBiH Kantonalni odbor Sarajevo otpočeo je ranije pregovore oko potpisivanja novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama radnika i poslodavaca u oblasti komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, s obzirom na to da je važeći Kolektivni ugovor istekao 31. decembra 2023.godine.

U ranijem saopštenju su naveli da "Vlada Kantona Sarajevo i Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo nemaju sluha prema radnicima komunalne privrede te ne žele udovoljiti zahtjevima Sindikata da se povećaju plaće komunalih radnika za 100 KM."

komentari (0)