Kuća Alije Đerzeleza ustupljena Fondaciji Maarif

Sarajevo 29.04.2021, 15:10 30.04.2021, 10:43
Kuća Alije Đerzeleza ustupljena Fondaciji Maarif
© Internet

                                     

Kanton Sarajevo ustupio je na korištenje kuću Alije Đerzeleza i prateći prostor turskoj fondaciji Maarif, odnosno njegovom lokalnom predstavništvu BH Marif, na period od pet godina, bez plaćanja naknade, javlja AA.

Ovo je danas ozvaničeno potpisivanjem ugovora između premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i člana Upravnog odbora fondacije Maarif Mahmuta Mustafe Ozdila. Potpisivanju su prisustvovali predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić i ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin.

Kako je saopšteno iz Kantona Sarajevo, graditeljski kompleks kuća Alije Đerzeleza iz 17. stoljeća jedan je od najreprezentativnijih primjera osmanske stambene arhitekture u Sarajevu. Proglašen je nacionalnim spomenikom 2005. godine.

-Fondacija Maarif nastavlja koristiti kuću Alije Đerzeleza za potrebe obrazovanja. Ova saradnja traje već godinama i mi smo je vrlo rado produžili. Taj nacionalni spomenik je ova fondacija renovirala i održava ga, na čemu smo zahvalni, rekao je Forto.

Alija Đerzelez je epski narodni junak Bošnjaka. Prema tradiciji, sakriven u pećini u planini, u stoljetnom snu, i njegov spasilački dolazak se očekuje u odsudnom trenutku. Oblikovan na osnovu historijske stvarne ličnosti Gurz Ilyas-a. Kao godina njegove pogibije uzima se 1491.godina, i to, prema jednoj verziji tokom borbi oko tvrđave Sokol na Plivi, i prema drugoj, nedaleko od te tvrđave, u polju današnjeg sela Gerzovo.

Prema predanju, Alija Đerzelez je bio izuzetno pobožan i klanjao je obavezno, a pogotovo prije boja. Priča tako kaže da su neprijatelji na sve načine pokušavali da ga dokrajče, a onda su od neke babe čuli da se Alija može ubiti samo na namazu, pošto je on obavljao namaz u takvoj skrušenosti da ga ni strah da će izgubiti život ne bi omeo u tome. Neprijatelji su mu, dok je bio na namazu, odsjekli glavu. Pečevi piše da je ban Derenčin odsječenu glavu poklonio ugarskom kralju, koji je naredio da se ova ukopa na Budimskom brdu, koje je od tada pozvano Gerzelez brdo. Na tom brdu je u Đerzelezovu slavu, koji se istekao pri zauzeću Budima, sultan Sulejman podigao tekiju.

U Sarajevu se nalazi Kuća Alije Đerzeleza koju je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2005. godine, kao graditeljsku stambenu cjelinu, proglasila za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

komentari (0)