Na Baščaršiji prikazani filmovi o nuspjelom pokušaju puča u Turkiye, projekcija turske zastave na SCC-u

Dramatične snimke dešavanja iz noći pokušaja puča, imali su priliku vidjeti građani Sarajeva, kao i brojni turisti koji borave u posjeti glavnom gradu BiH

Sarajevo 15.07.2023, 23:13
Na Baščaršiji prikazani filmovi o nuspjelom pokušaju puča u Turkiye, projekcija turske zastave na SCC-u
© AA

 Povodom obilježavanja sedme godišnjice pokušaja puča 15. jula 2016. u Turkiye, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, na platou ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu u subotu su na velikom ekranu prikazani filmovi sa autentičnim snimcima događaja iz noći 15. jula. 

Na ekranu, koji je postavljen u organizaciji Ambasade Republike Turkiye u BiH, prikazan je kratki film pod nazivom "Bio sam tamo", koji prikazuje potresna svjedočenja bh. studenata koji su bili u Turkiye u noći 15. jula 2016, kada je teroristička organizacija Fethullaha Gulena (FETO) pokušala izvršiti državni udar.

Prikazan je i kratki film o 15. julu koji je pripremio Ured za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turkiye, a ove dramatične snimke dešavanja iz noći pokušaja puča, imali su priliku vidjeti građani Sarajeva, kao i brojni turisti koji borave u posjeti glavnom gradu BiH, piše AA. 

Također je večeras, povodom godišnjice pokušaja puča u Turkiye, na led ekranu Sarajevo City Centera (SCC) istaknuta grafika sa kombinacijom turske zastave i broja 15, sa asocijacijom na datum 15. juli.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine, a riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye poginule su 253, a ranjeno je više od 2.730 osoba.

komentari (0)