Nakon najave o obustavi isporuke gasa za Sarajevo: Toplane imaju zalihe za 15 dana, a Sarajevogas bez alternative

U glavnom gradu BiH održana je konferencija za novinare nakon informacije da će od 1. januara 2024. godine biti prekinut transport plina prema Sarajevu

Sarajevo 29.12.2023, 16:22 03.01.2024, 13:01
Nakon najave o obustavi isporuke gasa za Sarajevo: Toplane imaju zalihe za 15 dana, a Sarajevogas bez alternative
© AA

 Nakon informacije da će od 1. januara 2024. godine biti prekinut transport plina prema Sarajevu, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak rekao da želi umiriti javnost u vezi novonastale situacije. 

“Imamo intenzivnu komunikaciju sa svima u lancu donošenja odluka što se tiče naših federalnih organa. Od ranih jutarnjih sati pravimo projekcije sve scenarije. Šaljem poruku građanima da ne paničarimo i pozivam ljude na odgovornost. Svi ljudi koji su u sistemu donošenja odluka trebaju pokazati dozu odgovornosti. Potrudit ćemo se da naši građani koji koriste plin ne ispaštaju. Od jutros smo u komunikaciji sa ekipama Sarajevogasa i Toplana“, rekao je Bošnjak.

Na konferenciji za novinare u sjedištu Kantona Sarajevo direktor Toplana Sejfo Ušanović je kazao da Toplane imaju dovoljne zalihe za 15 do 20 dana, piše AA. 

“Ministar je najavio potencijalni problem. Od jučer smo u razgovorima i nadam se da neće doći do problema. Ukoliko dođe, Toplane su kao su svake godine spremne sa alternativnim gorivom. Naši kapaciteti lož uljem i mazutom su napunjeni i pri ovoj vanjskoj temperaturi ima za 15 do 20 dana“, kazao je Ušanović.

Ističući da se ne radi se o malim količinama alternativnog goriva. Ušanović je kazao da treba napomenuti da su imaju nekoliko miliona litara u skladištima lož ulja i mazuta.

Izvršni direktor za tehničke poslove Sarajevogasa Adnan Đugum novinarima je kazao da Sarajevogas za nema alternativu niti za jedan dan.

“Mi, da ne licitiram, za manje od jedan dan ostajemo bez gasa. Želim da naglasim, jedan dan bez gasa, tri ili pet isto je. To nije poput struje. Pozivam sve, jer problem nije tehničke prirode gasa ima i bit će na granici, da ne dođemo u situaciju da ostavimo naše korisnike bez gasa jer to neće biti dan, ili jedna sedmica. Ostat će i Istočno Sarajevo bez gasa i nadam se da neće doći u tu situaciju", zaključio je Đugum.

komentari (0)