Otvorena izložba pod nazivom „Umjetnost Restauracije“

Izložba je otvorena u okviru obilježavanja 38. Međunarodnog festivala "Sarajevska zima", uz podršku Instituta Yunus Emre, a za posjetioce će biti otvorena do kraja festivala.

Sarajevo 08.03.2022, 09:40
Otvorena izložba pod nazivom „Umjetnost Restauracije“
© Institut Yunus Emre

U prostorijama Instituta Yunus Emre Sarajevo upriličeno je otvorenje izložbe konzervacije i restauracije koja nosi naziv “Umjetnost Restauracije”, a koja je održana u sklopu Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”. Učesnici izložbe su prof. dr. Ćazim Hadžimejlić sa studentima Konzervacije i Restauracije Ajla Alijagić, Ajla Fazlić, Azra Hasković, Elha Dedić, Lamija Avdić, Jasmina Hrustanović, Anđela Aćimović, Nejra Ljubuškić, Ebib Huseinagić i Kenan Alađuz.

Na izložbi su prezentirani konzervatorsko-restauratorski radovi prof. dr. Ćazima Hadžimejlića i njegovih studenata koji su zvanje magistra konzervacije i restauracije, po prvi put u historiji, stekli u Bosni i Hercegovini u okviru interdisciplinarnog studija konzervacije i restauracije Univerziteta u Sarajevu (Akademija likovnih umjetnosti, Prirodno-matematički i Arhitektonski fakultet).

Konzervatorsko-restauratorsko djelovanje na kulturnoj baštini ima za cilj da produži zivot kulturnom naslijeđu i da, ako je moguće, učini jasnim njegove umjetničke u historijske poruke, bez gubljenja autentičnosti i značenja. Konzervacija predstavlja direktno djelovanje u svrhu stabilizacije stanja i usporavanja daljenjeg propadanja kulturne baštine, a restauracija se, pak, odnosi na direktne aktivnosti na baštini koja je oštećena ili uništena.

Cilj restauratorskih aktivnosti jeste olakšati percipiranje, vrednovanje i razumijevanje kulturne baštine, istodobno poštujuću, koliko god je to moguće, njene estetske, historisjke i fizičke osobine. Konzervacija i restauracija podrazumjeva intervencije različitih nivoa. Koji nivo intervencija će biti primijenjen ovisi o fizičkom stanju objekta, uzrocima propadanja, kao i okolini kulturnog dobra u kojem će biti postavljeno nakon konzervacije i restauracije, te se stoga svaki slučaj mora individualno razmatrati, uzimajući u obzir sve činjenice.

Izložba je otvorena u okviru obilježavanja 38. Međunarodnog festivala "Sarajevska zima", uz podršku Instituta Yunus Emre, a za posjetioce će biti otvorena do kraja festivala, navode u saopštenju Instituta Yunus Emre. 

komentari (0)