Sarajevo Film Festival oduševio turiste

Sarajevo 21.08.2021, 13:44 21.08.2021, 13:57
Sarajevo Film Festival oduševio turiste
© FENA

27. Sarajevo Film Festival, koji je ove godine održan u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pretvorio se u manifest tolerancije i kulturnog bogatstva grada, ostavljajući učesnike iz cijelog svijeta zadivljene gradom.

Nakon što je prošle godine  u okviru mjera za borbu protiv koronavirusa održan online putem, festival je i ove godine unio novi entuzijazam i vitalnost u grad. Festival je izmamio osmijeh na lica turističkih preduzeća i vlasnika trgovina u gradu, kao i ljubitelja filma.

Na festivalu, na kojem su poduzete posebne mjere opreza protiv koronavirusa, publika je ove godine imala priliku udobno pogledati filmove u kinu na otvorenom u okviru pravila socijalne distance. Ljubitelji filma su, kao i prošle godine, imali priliku pratiti festival online putem.

Posebni crveni tepih, inspiriran tradicionalnim bosanskim tepisima s turskim i bosanskim motivima i prihvaćen kao simbol Sarajevo Film Festivala, i ove je godine ugostio mnoga ugledna imena.

Glumica koja je prisustvovala Sarajevo Film Festivalu izjavila je da je Sarajevo jako lijepo i uvijek gostoprimljivo.

Sarajevo Film Festival također je dao veliki doprinos kafićima i restoranima. Pitali smo radnicu koji radi u  fast food - u o Sarajevo Film Festivalu i njegovom doprinosu u radu:

- Nešto se lijepo dešavalo, niko nije pričao o koronavirusu. Bilo je mnogo naroda. Mnogo mi se sviđa festival. S obzirom da je protekla godina bila katastrofalna za sve nas i  za ugostitelje i to, ovo nam je baš lijepo, dobro došlo, rekla je ona.

Na pitanje koje smo postavili o Sarajevo Film Festivalu jednog direktora dao je sljedeći odgovor:

- Vjerujem da je ovaj grad mjesto gdje se staro i novo susreću na svakom polju. Moderno i klasično. Možemo govoriti o zgradama, savremenoj umjetnosti, filmovima koji razbijaju kalup, filmovima koje znamo iz prošlosti, kazao je on.

Marokanski režiser izjavio je da je Sarajevo Film Festival prestižan festival i da je privilegija imati filmove prikazane na ovom festivalu. Režiser je dodao da je organizacija Sarajevo Film Festivala vrlo dobra.

Sarajevski filmski festival, započet 1995. godine tokom rata u Bosni, godinama je postao jedan od najprestižnijih filmskih festivala u Evropi i svijetu.

komentari (0)