Sarajevo i danas drugi najzagađeniji grad na svijetu

U Sarajevu je koncentracija čestica PM2.5 trenutno je 28,2 puta veća od preporučenih vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije na godišnjem nivou

Sarajevo 20.12.2023, 10:19
Sarajevo i danas drugi najzagađeniji grad na svijetu
© AA

 Prema mjerenjima kvalitete zraka u cijelom svijetu, Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, i danas je među najzagađenijim velikim gradovima. 

Prema podacima specijalizirane internetske stranice IQAir, u srijedu je Sarajevu drugi najzagađeniji grad na svijetu sa indeksom zagađenja 195, što se prema mjerenjima smatra "nezdravim" zrakom.

Na prvom mjestu najzagađenijih velikih gradova je pakistanski Lahore s indeksom zagađenja 228. Treći najzagađeniji je Delhi, Indija, sa indeksom 193.

Sarajevo na mapi najzagađenijih gradova prate Accra, Kolkota, Bishkek, Kuvajt, Wuhan, Karachi, Skoplje i Beograd, piše AA. 

U Sarajevu je koncentracija čestica PM2.5 trenutno je 28,2 puta veća od preporučenih vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije na godišnjem nivou.

Inače, PM2,5 ili fine čestice su manje od 2,5 mikrometra, pa lakše i dublje mogu prodrijeti u organizam. One nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva, poput ispušnih plinova iz automobila, grijanja na drva ili ugalj.

komentari (0)