Sarajevo ukrašeno zastavama Evropske unije uoči odluke Brisela o početku pregovora s BiH

Isticanjem zastava na jednoj od najprometnijih lokacija u centru Sarajeva, u ulici Maršala Tita, i na zgradi "Vječne vatre" kantonalna i gradska vlast simbolično dočekuje odluku o početku pristupnih pregovora

Sarajevo 21.03.2024, 13:50
Sarajevo ukrašeno zastavama Evropske unije uoči odluke Brisela o početku pregovora s BiH
© AA

 U iščekivanju odluke Brisela o eventualnom otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, centar Sarajeva ukrašen je zastavama Evropske unije.

Isticanjem zastava na jednoj od najprometnijih lokacija u centru Sarajeva, u ulici Maršala Tita, i na zgradi "Vječne vatre" kantonalna i gradska vlast simbolično dočekuje odluku o početku pristupnih pregovora.

Lideri država članica Evropske unije okupiće se danas i sutra u Briselu na redovnom proljetnom sastanku na vrhu na kojem će se, između ostalog, odlučivati o početku pregovora o pristupanju EU s Bosnom i Hercegovinom na temelju preporuke Evropske komisije (EK), koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji.

Na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su “zeleno svjetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države poduzele važne korake utvrđene u izvještaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023. Čelnici su tada također izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj mjeri ispune kriteriji za članstvo.

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo u EU-u u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidatkinje dodijeljen joj je u decembru 2022, piše AA. 

Tokom dvodnevnog sastanka na vrhu lideri zemalja EU-a razgovaraće o daljnjoj potpori Ukrajini u kontekstu ruskog rata, sigurnosti i odbrani, razvoju situacije na Bliskom istoku, proširenju, vanjskim odnosima, migracijama, poljoprivredi i evropskom semestru, navodi se na stranici Evropskog vijeća.

komentari (0)