Sarajevo: Uručenjem certifikata okončan treći ciklus Ljetne škole diplomatije

Mladi polaznici, studenti društvenih nauka, međunarodnih odnosa i diplomatije su kroz 40 časova, fakultativnih izleta i posjeta, sa eminentnim profesorima i diplomatama podijelili iskustva iz oblasti diplomatije i diplomatskih praksi

Sarajevo 25.09.2023, 13:21 26.09.2023, 13:39
Sarajevo: Uručenjem certifikata okončan treći ciklus Ljetne škole diplomatije
© AA

Svečanim uručenjem certifikata u Sarajevu je u ponedjeljak okončan treći ciklus Ljetne škole diplomatije koju organizira JU Muzej "Alija Izetbegović" u saradnji sa Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu IUS. 

Mladi polaznici, studenti društvenih nauka, međunarodnih odnosa i diplomatije su kroz 40 časova, fakultativnih izleta i posjeta, sa eminentnim profesorima i diplomatama podijelili iskustva iz oblasti diplomatije i diplomatskih praksi. Koorganizator Ljetne škole diplomatije je Homework HUB, prvi univerzitetski hub u BiH.

Na zatvaranju Ljetne škole diplomatije, polaznicima trećeg ciklusa uručeni su certifikati za uspješno pohađanje Ljetne škole. Certifikate za 12 polaznika uručila direktorica Muzeja Nađa Berberović-Dizdarević.

U razgovoru za Anadolu Berberović-Dizdarević je istakla kako je Ljetna škola diplomatije jedan od najznačajnijih projekata Muzeja ‘Alija Izetbegović’.

“Najvažniji zato što je posvećen mladim ljudima koji predstavljaju budućnost naše domovine. Ujedno to je i prva aktivnost u historiji ovog Muzeja koja je namijenjena isključivo studentima”, poručila je Berberović-Dizdarević.

Dodala je kako su studenti ove godine imali mogućnost da slušaju predavanja iz širokog spektra tema vezanih za međunarodne odnose i diplomatiju, piše AA. 

“Imali su priliku da slušaju predavanja univerzitetskih profesora i ambasadora, među kojim ambasadore Kine, Grčke, Turske, Palestine. Pored toga imali su priliku da po prvi put rade na pisanju naučnih radova zajedno sa svojim mentorima na odabranu temu. Njihovi naučni radovi će biti objavljeni u zborniku radova čiji je izdavač Muzej”, pojasnila je Berberović-Dizdarević.

Među polaznicima je Arnes Jeleč iz Sarajeva, inače student druge godine mastera međunarodnih odnosa i diplomatije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Jeleč je kazao kako je ovo dobra prilika za one koje intersuje ova oblast.

„Imali smo priliku razgovarati sa stranim ambasadorima, predavačima koji su bili u politici, sa bivšim ministrima i dužnosnicima, profesorima koji su stručni za vanjsku politiku, Europsku uniju, to je bila dobra prilika za sve nas. Također smo imali posjete ambasadama. Mogli smo razgovarati s bitnim ljudima u Bosni i Hercegovini, postavljati im pitanja koja nas zanimaju. Mislim da smo svi zadovoljni”, kazao je Jeleč.

Posebno značajnim ocijenio je to što su imali priliku raditi na naučnim radovima, koji će biti objavljeni u zborniku radova.

Svečanosti je prisustvovao ambasador Egipta u BiH Yasser El Atawy.

komentari (0)