Sarajevska policija će nositi kamere: Osnovna svrha istina

Sarajevska policija bila bi prva u Bosni i Hercegovini koja bi imala takve kamere...

Sarajevo 11.05.2021, 11:17 12.05.2021, 13:06
Sarajevska policija će nositi kamere: Osnovna svrha istina
© AA

 Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govoreći za N1 u Danu uživo, najavio je da će policajci do kraja ove godine nositi kamere na uniformama. Taj projekat, kazao je Katica, koštat će 490.000 KM. 

Svrha tih kamera, kako je istakao ministar, je istina. 

-  I kažete – policajac je uradio to i to, ili – građanin je uradio to i to. Bitno je da to ostvari onu svrhu koju smo obećali sebi i građanima. Istina koja će zaštiti policijace od različitih pritužbi na rad, a sa druge strane građane od zloupotreba. Na taj način štitimo naš policijski integritet ali štitimo i prava građana, kazao je Katica.

Sarajevska policija bila bi prva u Bosni i Hercegovini koja bi imala takve kamere. 

- Već sada će Uprava policije ući u diskusiju po svim pitanjima, ko će nositi kameru, ili u kojim će okolnostima nositi. To će uglavnom biti za one policijace koji su u interakciji sa građanima, koji vrše policijska ovlaštenja, određene aktivnosti na terenu. Biće napravljeno da sam policijac ne može isključiti tu kameru bez dogovora sa nekim u operativnom centrom, dodao  je ministar.

Ministar Katica istakao je za N1 i kako bi se spoznala istina za ubistvo dva policajca na Alipašinom Polju da je se tada koristila kamera. 

- Služit će i u dokaznom smislu da možemo uvezati neke materijalne dokaze, dodao je Admir Katica, ministar vanjskih poslova.  

komentari (0)