Topa – tradicionalno sarajevsko jelo

Sarajevo 15.04.2021, 11:54 28.04.2021, 14:46
  Topa – tradicionalno sarajevsko jelo
© Internet

                                            

Kada nastupi najsvetiji mjesec za muslimane - ramazan, vjernici širom svijeta se raduju, i trude da na najljepši mogući način dočekaju ali i provedu ovaj mjesec. Poseban sam po sebi, uvijek rado dočekan gost, ima i neke svoje male, neizostavne posebnosti. Mnoga jela krase ramazanske sofre, ali jedna od ovih malih posebnosti je i tradicionalno jelo TOPA. Pravi se i u drugim gradovima, ali najviše je specifično za Sarajevo. Možemo reći jedan od ramazanskih simbola Sarajeva.

Nakon hurme i vode slijedi topa, bez koje mnogi postači ne mogu zamisliti iftarsku sofru.

Smatra se da je ovo jelo dobilo naziv baš zbog postupka pripreme koji podrazumijeva topljenje putera, mliječnih proizvoda i jaja. Svi sastojci treba da se tope na laganoj vatri. Puter, kajmak, više vrsta sira su osnovni sastojci tope.

Priprema tope:

U dobro zagrijanu šerpu ili dublju tavu stavite puter. Nakon što se istopi dodajete sireve, obično ide mladi, stari i dimljeni sir, pavlaku, vajkrem i druge mliječne proizvode, po vašoj želji.

 Smanjite temperaturu i čekajte da se sve istopi. Kada se sve to istopi po želji dodajte mlijeko i jaje, i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Ukoliko želite, možete i posoliti, a ovo jelo se jede  uz vruć somun.

komentari (0)