U Sarajevu održan program povodom 108. godišnjice pobjede na Canakkaleu

Bitka kod Canakkalea u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali po mnogim pokazateljima i u historiji uopšte

Sarajevo 20.03.2023, 21:42 20.03.2023, 21:48
U Sarajevu održan program povodom 108. godišnjice pobjede na Canakkaleu
© BalkanNews

Povodom obilježavanja 108. godišnjica pomorske bitke i pobjede kod Canakkalea, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u historiji Republike Turkiye, kao i godišnjice usvajanja nacionalne turske himne, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) večeras je održan prigodan program. 

U pozdravnom govoru na otvaranju programa kojem je prisustvovao i ambasador Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yildirim ukazao je na značaj pobjede na Canakkaleu zbog same činjenice da su tada svjetske sile bile udružene u cilju "brisanja Turaka iz historije".

Profesor na IUS-u dr. Jahja Muhasilović je naglasio da pomorska bitka kod Canakkalea treba biti posmatrana s aspekta njene današnje važnosti, kao i u pogledu njenog historijskog i geopolitičkog značaja, piše AA. 

Dr. Mustafa Krupalija je kazao da zbog svog historijskog značaja, bitka kod Canakkalea nikako nije događaj koji je ostao u prošlosti.

Bitka kod Canakkalea u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali po mnogim pokazateljima i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turkiye, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

komentari (0)