U Sarajevu održana obuka ”Novinarstvo i novi mediji”: Prilika za razmjenu iskustava i sticanje znanja

- Predstavnici medija iz nekoliko zemalja Balkana i Turkiye imali su priliku razmijeniti iskustva i unaprijediti znanja kako bi široj publici ponudili što kvalitetnije sadržaje

Sarajevo 25.03.2022, 18:31
U Sarajevu održana obuka ”Novinarstvo i novi mediji”: Prilika za razmjenu iskustava i sticanje znanja
© Balkan News

 U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine (BiH), od 21. do 25. marta održana je obuka “Novinarstvo i novi mediji“, čiji su organizatori Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) i Turska radio-televizija (TRT). 

Program je održan u cilju razmjene iskustava i sticanja znanja iz oblasti medijskog djelovanja, a polaznicima su u petak dodijeljeni i certifikati.

Predstavnici medija iz nekoliko zemalja regiona imali su priliku tokom višednevne obuke razmijeniti iskustva o novim medijima, razgovarati o praksama novinara na Balkanu i Turkiye u oblasti novih medija te analizirati strategije i metode za unapređenje kvaliteta izvještavanja u novim medijima, uključujući sadržaje na društvenim mrežama.

Obuka se održava i u Srbiji, a prethodno je održana u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Namijenjena je medijskim radnicima iz cijele regije, a u programu obuke u Sarajevu učestvovalo je 25 uposlenika medijskih kuća iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Kosova.

Koordinator TIKA-e u Bosni i Hercegovini Muhammed Unal u izjavi medijima rekao je kako TIKA realizira projekte u raznim sektorima, od obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, do turizma, ali i jačanja kapaciteta projekta poboljšanja iskustava i edukacije s partnerskim zemljama.

- Trenutno prisustvujemo završetku petodnevne edukacije, petodnevni modul za medijske radnike pod nazivom 'Novi mediji i novinarstvo'. Mislimo da je on bio veoma važan za region. U posljednjih nekoliko godina svjedočimo nevjerovatnom razvoju tehnologija, interneta, društvenih mreža što nas potiče na prelaz od tradicionalnog novinarstva prema novim medijima, rekao je Unal.

Govorio je i o budućim projektima TIKA-e u Bosni i Hercegovini te dodao kako nastavljaju dda djeluju u nekoliko oblasti.

- Ono što vrijedi istaći jeste naš projekat izgradnje fabrike za pakovanje meda u Kaćunima, te projekt započet prošle godine, a treba biti završen ove, a tiče se osnivanja Muzeja genocida u Potočarima, kazao je Unal te dodao kako nastavljaju s projektima podrške jačanja kapaciteta državnih i javnih institucija.

Zvanični predstavnik TRT-a za Bosnu i Hercegovinu Bekim Muftarević kazao je kako TRT sa svojom misijom prije svega na ovom području jača trajni mir, multilateralnu, bilateralnu i regionalnu saradnju. Podsjetio je kako je TRT u proteklom periodu organizirao obuke za nekoliko hiljada ljudi.

Dodao je kako u budućem periodu planiraju nove obuke uključujući i one u inostranstvu.

- U procesu digitalizacije TRT kao javni emiter snosi veliku odgovornost” rekao je Muftarević koji je podsjetio i na brojne turske serije koje se gledaju širom svijeta.

Ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin govorio je o mnogim izazovima s kojima se suočava Balkan, kao i činjenici da postoje zajedničke prilike.

Girgin se osvrnuo i na značaj saradnje te dobrih međunarodnih odnosa, pogotovo susjednih zemalja.

- Važan element na Balkanu su dobrosusjedski odnosi. Susjedi su važni, jedni drugima bi trebali pomagati, istakao je Girgin koji je podsjetio da je u ranijem periodu održana obuka iz oblasti spašavanja.

Osvrnuo se na značaj TRT-a, uključujući kvalitet emitiranog sadržaja.

Dunja Pantić, freelancerka iz Hrvatske kazala je kako je ovo bilo odlično iskustvo. Dodala je kako su se okupili predstavnici iz svih dijelova regije.

- Vrlo zanimljivo, bilo je korisno. Smatram da smo naučili korisne informacije o aplikacijama prilagođenim za digitalno doba u kojem se trebamo snaći, naglasila je Pantić.

komentari (0)