Ugašeni snovi i životi: 27 godina od drugog masakra na Markalama

Ovaj dan smatra se i jednim od najstravičnijih zločina koje su srpske vojke i policijske, paravojne formacije počinile u gradu na Miljacki

Sarajevo 28.08.2022, 10:19 28.08.2022, 12:57
Ugašeni snovi i životi: 27 godina od drugog masakra na Markalama
© AA

Danas se navršava 27 godina od drugog masakra na Markalama, kada je sa srpskih položaja ispaljena granata koja je ubila 43, a ranila 84 civila. Minobacačka granata, koja je tada ispaljena na Gradsku tržnicu Markale, prekinula je snove onih koji su sa vjerom čekali svaki novi dan. Ali, nisu im dali da dočekaju i kraj rata. Taj dan smatra se i jednim od najstravičnijih zločina koje su srpske vojke i policijske, paravojne formacije počinile u gradu na Miljacki.

U masakru 28. augusta 1995. Godine poginuli su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Podsjetimo, na Markalama se dogodio još jedan masakr i to 5. Februara 1994. godine kada je granata ispaljena sa Mrkovića ubila 68 građana a teže i lakše ranila njih 144.

Za zločine nad stanovnicima glavnog grada Bosne i Hercegovine, kao i masakre na Markalama, Međunarodni sud u Haagu osudio je Stanislava Galića na doživotnu kazu zatvora te Gragomira Miloševića na 29 godina zatvora, obojica visoki oficiri Vojske Republike Srpske.

komentari (0)