Uskoro u Sarajevu prva specijalistička obuka protiv zloupotrebe kriptovaluta

Sarajevo 02.06.2021, 11:38
Uskoro u Sarajevu prva specijalistička obuka protiv zloupotrebe kriptovaluta
© Internet

Centar za sigurnosne studije će, u saradnji s AML Academy iz Češke Republike, kompanijom specijaliziranom u oblasti sprečavanja pranja novca, finansiranja terorizma i cyber sigurnosti, organizirati 16. juna seminar o temi „Kriptovaluta u rukama kriminalaca“.

To će biti prva specijalistička obuka koja ima za cilj, na stručan i sistematičan način, upoznati predstavnike sigurnosnih i pravosudnih institucija o mogudnostima zloupotrebe, kao i načinima borbe protiv zloupotrebe kriptovaluta.

Seminar će se osvrnuti i na situaciju u BiH, a stručnjaci AML Academy dolaze iz različitih profesija, iz međunarodnog, javnog i privatnog sektora s dugogodišnjim iskustvom u pomenutim oblastima, s posebnim naglaskom na prevenciju pranja novca i finansiranja terorizma u vezi s virtualnim valutama i cyber sigurnosti.

Dok za veći dio javnosti kriptovalute predstavljaju nepoznanicu, kriminalne skupine i pojedinci koriste ovaj vid tehnološkog razvoja za sticanje značajnog nelagalnog profita.

Dosadašnja praksa ukazuje da se kriptovalute uveliko koriste u mnogim oblicima kriminalnih aktivnosti, počevši od trgovine narkoticima i oružjem, utaje poreza i pranja novca, Ponzijeve šeme (tzv. piramidalno ulaganje), do otmica radi otkupnine.

Također, prekogranična priroda transakcija, visok stepen anonimnosti i neujednačena zakonska regulativa, samo su neki od izazova kriptovaluta s kojima se suočavaju sigurnosno-policijske agencije u suprotstavljanju kriminalnim aktivnostima.

Ni region zapadnog Balkana nije pošteđen ove savremene prijetnje. U martu prošle godine, novosadski gradski informacioni sistem bio je meta hakerskog napada i ucijenjen sa 50 bitkoina (jedna od kriptovaluta u tadašnjoj vrijednosti od oko 400.000 eura) kako bi podaci bili ponovno upotrebljivi.

Kriptovaluta predstavlja „digitalni novac“, odnosno sredstvo plaćanja u digitalnom obliku. Ona postoji samo na internetu i nije izdata ili nadzirana od centralne banke ili države. Zbog toga se kriptovaluta formalno i ne smatra novcem. Prije 12 godina, postojao je samo bitkoin kao kriptovaluta, a neke procjene ukazuju da danas postoji skoro 5.500 kriptovaluta s različitim funkcionalnostima, saopćeno je iz Centra za sigurnosne studije.

komentari (0)