Više od 16 miliona maraka KS ulaže u ski centar Bjelašnica i Igman

- Pored sjajne skijaške sezone prepoznali smo brojne mogućnosti za unapređenje naših usluga. Za narednu sezonu intenzivno ćemo raditi na brojnim infrastrukturnim unapređenjima, ali i na povećanju kvalitete usluge ski centra Bjelašnica i Igman, naveo je Mehić.

Sarajevo 14.04.2022, 15:12
Više od 16 miliona maraka KS ulaže u ski centar Bjelašnica i Igman
© AA/Služba za protokol i press Kantona

Direktor KJP ZOI ’84 Jasmin Mehić i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić najavili su rast zimskog turizma u Kantonu Sarajevo i nove investicije u skijaški centar Bjelašnica i Igman. 

- Iza nas je jedna od najuspješnijih skijaških sezona, sa 135 skijaška dana, nizom uspješnih sportskih, kulturnih i zabavnih projekata i preko 200.000 posjetitelja iz Bosne i Hercegovine, regiona i drugih zemalja. Ostvarili smo povećanje broja korisnika i povećanje prihoda od preko 30 posto čime samo stvorili preduslove za kontinuiran razvoj skijališta. Pored domaćih posjetitelja zabilježili smo i značajan rast posjetitelja iz zemalja regiona Srbije, Hrvatske i Slovenije, ali i drugih zemalja, istakao je Mehić.

Rekao je i da se u narednim godinama može očekivati značajan rast zimskog turizma u KS-u i izrazio nadu da će doći do unapređenja cjelokupne ponude, od hotelskog smještaja na planinama do vanpansionske ponude, proširenja broja skijaških staza, ali i drugih ljetnih sadržaja, piše AA. 

- Pored sjajne skijaške sezone prepoznali smo brojne mogućnosti za unapređenje naših usluga. Za narednu sezonu intenzivno ćemo raditi na brojnim infrastrukturnim unapređenjima, ali i na povećanju kvalitete usluge ski centra Bjelašnica i Igman, naveo je Mehić.

Iz preduzeća ZOI’84 zahvalili su Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu privrede, Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo i Općini Trnovo, ali i svim partnerima iz komercijalnog sektora koji su aktivno učestvovali u kreiranju novih usluga i koji su pokazali spremnost na dugoročnu saradnju sa KJP ZOI’84.

- U protekloj godini realizovali smo investicije vrijednosti od pet miliona KM za unapređenje postojeće infrastrukture i nastavit ćemo ubrzanim trendom sa razvojem skijališta. Posljednja u nizu investicija je nabavka novih mašina za uređenje staza koju smo realizovali uz podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, koje je ovu nabavku sufinansiralo s 1,5 miliona KM. Imajući u vidu činjenicu da su nove mašine posljednji put nabavljene 1997. godine, prije ravno 25 godina, nabavka ove opreme je od izuzetnog značaja za ski centar Bjelašnica i Igman. Nove mašine imaju eko motore, smanjenu potrošnju goriva za cca. 30 posto i znatno bolje tehničke performanse, te vjerujemo da će se napredak u pogledu uređenja staza biti značajan, zaključio je Mehić.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić pohvalio je upravu ZOI '84 i Mehića za uspješnu zimsku sezonu, te istakao da je Ministarstvo privrede prepoznalo potencijal ZOI-ja kao javnog preduzeća koje može imati veliku i nezaobilaznu ulogu u razvoju i unapređenju turizma na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu.

- ZOI '84 ima tradiciju dužu od tri decenije, infrastrukturu, olimpijsko nasljeđe, ljudske i prirodne resurse s kojima može i hoće uz upravu koja je, siguran sam, najbolja ikad, napraviti sve što je potrebno da Bjelašnica postane najbolje i najposjećenije skijalište u našem okruženju, a svakako i u jugoistočnoj Europi u dogledno vrijeme. Naš cilj je da Sarajevo postane najatraktivnija turistička destinacija u ovom dijelu Evrope, a revitalizacija olimpijskih planina svakako ima značajan udio u ovim našim nastojanjima jer to su naši najbolji prirodni resursi i krajnje je vrijeme da se njima počne odgovorno i proaktivno upravljati, istakao je Delić.

Naveo i da je Ministarstvo u protekloj godini, uložilo više od pet miliona KM za projekte izgradnje novog vertikalnog i rekonstrukcije postojećeg sistema transporta na Bjelašnici i Igmanu, prvu fazu izgradnje i modernizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate, te sufinansirala realizaciju projekta "Dječijeg snježnog parka", kao i da će i u 2022. godini nastaviti kontinuitet ulaganja u oporavak i razvoj infrastrukture na Bjelašnici i Igmanu.

- U budžetu Ministarstva privrede za 2022. godinu za projekte KJP ZOI '84 planirana su sredstva u iznosu od 16.245.637 KM, što ukupno iznosi preko 21 milion KM za ove dvije godine, rekao je Delić.

komentari (0)