Evakuacija prijevremeno rođenih beba iz Gaze: Nastaviće liječenje u Egiptu

U saopštenju Crvenog polumjeseca navodi se da je 28 prijevremeno rođenih beba iz bolnice u Rafahu, gdje su jučer prebačene, prebačeno prema graničnom prelazu kako bi bile hospitalizirane u Egiptu

Svijet 20.11.2023, 15:09 21.11.2023, 14:38
Evakuacija prijevremeno rođenih beba iz Gaze: Nastaviće liječenje u Egiptu
© AA

Crveni polumjesec Palestine objavio je da je 28 od 31 prijevremeno rođene bebe prebačene iz bolnice Al-Shifa na jug Gaze zbog izraelskih napada, transportovano kolima hitne pomoći prema graničnom prelazu Rafah. 

U saopštenju Crvenog polumjeseca navodi se da je 28 prijevremeno rođenih beba iz bolnice u Rafahu, gdje su jučer prebačene, prebačeno prema graničnom prelazu kako bi bile hospitalizirane u Egiptu.

Evakuacija se provodi u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Uredom Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Iz Crvenog polumjeseca Palestine za Anadolu su kazali da su preostale tri od 31 prijevremeno rođene bebe u dobrom stanju i da će biti zadržane na posmatranju u bolnici na jugu Gaze.

Crveni polumjesec jučer je saopštio da je 31 prijevremeno rođena beba prebačena u bolnicu Emirati na jugu Gaze iz bolnice Al-Shifa na sjeveru Gaze, koja je prestala pružati usluge zbog napada izraelske vojske.

Prema podacima vlade u Gazi, u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno je najmanje 5.500 djece, piše AA. 

Otkako je Izrael počeo bombardovati Pojas Gaze, nakon napada Hamasa 7. oktobra, ubijeno je najmanje 13.000 Palestinaca, među kojima je 9.000 žena i djece, a više od 30.000 osoba je povrijeđeno.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, takođe su oštećene ili uništene u nemilosrdnim izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

Broj poginulih u Izraelu prema zvaničnim podacima je oko 1.200.

komentari (0)