Izrael bombardovao crkvu u koju su se sklonile stotine raseljenih Palestinaca

Ima mrtvih i povrijeđenih, a prema vijestima palestinske službene agencije WAFA, jedna maloljetna djevojčica je poginula u napadu Izraela na grčku pravoslavnu crkvu Svetog Porfirija, u četvrti Az-Zeytun, na jugu grada Gaze

Svijet 19.10.2023, 23:38 20.10.2023, 10:53
Izrael bombardovao crkvu u koju su se sklonile stotine raseljenih Palestinaca
© AA

U izraelskom napadu Izraela na povijesnu grčku pravosslavnu crkvu u koju su se sklonili raseljeni civili u Pojasu Gaze ima mrtvih i povrijeđenih, javlja Anadolu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi objavilo je da je Izrael gađao Grčku pravoslavnu crkvu u Gazi.

Navedeno je da su "mnogi ljudi ubijeni i povrijeđeni" kao rezultat izraelskog napada na crkvu u koju su se sklonile stotine raseljenih Palestinaca.

Prema vijestima palestinske službene agencije WAFA, jedna je maloljetna djevojčica je poginula u napadu Izraela na grčku pravoslavnu crkvu Svetog Porfirija, u četvrti Az-Zeytun, na jugu grada Gaze.

U napadu je nastala ozbiljna šteta na povijesnoj crkvi, uništena je i zgrada u blizini crkve.

Grčka pravoslavna crkva Svetog Porfirija, pridružena Anglikanskoj crkvi u Al-Qudsu, nalazi se otprilike 250 metara od baptističke bolnice al-Ahli, koju je Izrael bombardirao 17. oktobra, uzrokujući smrt stotina ljudi.

Poznato je da na području koje je Izrael napao živi oko 1.000 kršćana, a oni čije su kuće uništene sklonili su se u crkvu i njezine zgrade radi zaštite.

komentari (0)