96-godišnji Adnan iz Hataya 71 godinu se bavi trgovinom

TURKIYE 09.05.2022, 10:56 09.05.2022, 11:28
96-godišnji Adnan iz Hataya 71 godinu se bavi trgovinom
© AA

Devedesetšestogodišnji Adnan Erdag iz Hataya, 71 godinu se bavi poslom koji je započeo sa svojih 25 godina.

Nakon što je naučio čitati i pisati, Erdag je prije negoli će otići da služi vojni rok, radio sa svojim ocem koji je bio krojač.

Nakon odsluženog vojnog roka, Erdag se vraća kući. Poslije kratkog vremena, njegov otac je preminuo, i on je morao da se bori za sebe i svoju porodicu, te neko vrijeme radi na građevini. Poslije toga, Erdag odlučuje da otvori svoju radnju.

Zaposlio je dvije osobe, i radio u svojoj radnji koja je bila krojačka, ali su se prodavali i određeni proizvodi. Dvadeset godina poslije, on ostavlja krojenje, i samo nastavlja da održava svoju prodavnicu i radi u njoj.

On je, zahvaljujući ovom poslu, othranio i oženio/udao, devetero svoje djece.

Iako je u poodmaklim godinama, to ga ne spriječava da svako jutro ide na posao, i da radi.

- Moji bližnji su me nagovarali da ne otvaram radnju, jer će ljudi tražiti da uzimaju na veresiju. Ja sam im rekao da neću davati na veresiju onome kome ne vjerujem, i otvorio sam radnju. Kada radite pošteno, posao će biti dobar. I ja sam robu uzeo na veresiju, ali sam sve platio na vrijeme. Najvažnija stvar u trgovini je povjerenje, kazao je Adnan.

Dodao je i da voli raditi, i da nikad nije gubio vrijeme bespotreno.

- I Allah je naredio ljudima da radi. Ja gdje god da odem, ne gubim vrijeme. Ne želim jesti ako i ja ne uložim svoj trud. Dok god sam zdrav, ja ću raditi, istakao je on.

Rekao je i da je u trgovini vrlo važna iskrenost, te da posao koji se uradi treba da se sviđa objema stranama, i kupcu i prodavaču.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)