AFAD pozvao građane da se drže dalje od plaža zbog rizika od povećanja nivoa mora

TURKIYE 20.02.2023, 19:38
AFAD pozvao građane da se drže dalje od plaža zbog rizika od povećanja nivoa mora
© AA

Uprava za vanredne situacije Republike Turkiye (AFAD) nakon večerašnjih zemljotresa u Hatayu pozvala je građane da se drže dalje od pojasa plaže zbog rizika od povećanja nivoa mora za 50 centimetara.

Iz AFAD-a su na društvenim mrežama saopćili da su nadležne službe na terenu i da odgovaraju i adekvatno reagiraju na sve dojave, prenosi AA.

I potpredsjednik Republike Turkiye Fuat Oktay je pozvao građane da se udalje od oštećenih zgrada i da poštuju upute nadležnih službi.

Gradonačelnik Hataya Lutfu Savas je izjavio da su srušeni objekti koji su usljed ranijih zemljotresa bili oštećeni, dodavši da su AFAD-u upućene dojave o ljudima koji su ostali zarobljeni ispod ruševina.

Uprava za vanredne situacije Republike Turkiye (AFAD) saopćila je da je zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru večeras pogodio južne regije te zemlje. U saopćenju se navodi da se potres dogodio u 20.04 sati po lokalnom vremenu sa epicentrom u okrugu Defne i na dubini tla od 16,7 kilometara.

Svega tri minute kasnije, dogodio se novi zemljotres jačine 5,8 stepeni. Epicentar tog potresa bio je u okrugu Samandag, također u provinciji Hatay.

Uslijedilo je više naknadnih podrhtavanja tla u toj regiji, a potresi su se osjetili i u susjednim turskim provincijama te na sjeveru Sirije.

Potresi su se dogodili dvije sedmice nakon dva razorna zemljotresa sa epicentrima u Kahramanmarasu.

komentari (0)