Altun: Genocid u Srebrenici je sramno svjedočanstvo modernog svijeta

TURKIYE 11.07.2022, 13:09 12.07.2022, 13:58
Altun: Genocid u Srebrenici je sramno svjedočanstvo modernog svijeta
© AA

Šef za komunikacije u kabinetu predsjednika Turkiye Fahrettin Altun uputio je poruku povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Još je svježa bol genocida u Srebrenici, jednog od sramnih svjedočanstava modernog svijeta. Turkiye je i dalje uz bosanski narod i čini svaki korak za mir i sigurnost geografskog područja Balkana. Neka počivaju u miru duše srebreničkih šehida", kazao je Altun koji je također podijelio video o genocidu u Srebrenici.

U videu je naglasio da je u Srebrenici izvršen najbrutalniji masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, te da su desetine hiljada nevinih ljudi pokušavali da se njihov glas čuje u Srebrenici u julu 1995. godine.

Altun je kazao da nažalost tada nije odgovoreno na apele da se zaustavi genocid usred Evrope, da se spriječi napredovanje srpskih snaga i da mirovne snage Ujedinjenih nacija (UN) uspostave mir na terenu.

Podsjetio je da su tokom rata koji je izbio nakon raspada Jugoslavije, rasističke srpske bande i vojnici svakim danom povećavali nasilje i zločine, koristeći šutnju međunarodne javnosti i nepostojanje sankcija.

Kako je kazao, mirovne snage UN-a su iz sigurnosnih razloga prikupile oružje koje je bilo u rukama Bošnjaka, pružilo im usmene garancije da će ih štititi, te tako Bošnjake ostavili bez mogućnosti da se brane od genocida.

"Po naređenju tadašnjih rasističkih vođa, koji nisu pokazivali bilo kakvu ljudsku vrijednost, desetine hiljada vojnika je 11. jula bez problema ušlo u razoružanu Srebrenicu i za samo pet dana ubilo 8.373 muslimana Bošnjaka. Kao rezultat etničkog čišćenja izvršenog za vrijeme rata u mnogim gradovima gotovo da nije ostalo Bošnjaka. Neki su morali izbjeći, a mnogi su ubijeni", rekao je Altun te dodao:

"Bošnjaci zatočeni u stotinama koncentracionih logora širom zemlje mučeni su, silovani i ubijani. Ovaj masakr, čija meta su bili nevini civili - žene, muškarci, djeca i starije osobe - i koji je pokazao ružno lice rasizma na ulasku u 21. stoljeće, još jednom je doveo u pitanje odgovornost međunarodnih organizacija, posebno Ujedinjenih nacija i ponovo je na dnevni red stavio potrebu za snažnim reformama u njihovim strukturama."

Na kraju je poručio da bol i tuga zbog genocida u Srebrenici nikada neće prestati.

"I danas se osjeća bol koju je izazvao ovaj genocid, kada su usred Evrope počinjeni mnogi masakri i zločini protiv čovječnosti koji su uz bezosjećajnost međunarodne zajednice trajali tri i pol godine. Turkiye će uvijek biti uz bratski bosanski narod i nastavit će poduzimati diplomatske korake na svim međunarodnim platformama kako bi se izbjegli slični zločini", kazao je Altun.

Izvor: AA

komentari (0)