Altun: Turkiye je dala sve od sebe da spriječi rat u Ukrajini

Šef Ureda za komunikacije je podsjetio da je Turkiye u više puta pozivala na diplomatsko rješenje, ali da je rat sada pred svima kao jedna stvarnost.

TURKIYE 27.02.2022, 11:41
Altun: Turkiye je dala sve od sebe da spriječi rat u Ukrajini
© AA

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Turkiye Fahrettin Altun poručio je kako je njegova zemlja dala sve od sebe na diplomatskom nivou da spriječi rat u Ukrajini te kako je još jednom potvrđena potreba reforme sistema Ujedinjenih nacija (UN) na što je Turkiye pozivala u više navrata. 

Altun se na društvenim mrežama osvrnuo na napad Rusije na Ukrajinu, napominjući kako se danas svjedoči još jednom ratu u regiji.

- Naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u više navrata nudio posredovanje između Rusije i Ukrajine, budući da imamo jake odnose s obje zemlje. Osim toga, pozvao je saveznike da zauzmu zajednički stav. Kao Turkiye dali smo sve od sebe na diplomatskom nivou da spriječimo trenutnu situaciju. Naši pozivi na reformu sistema UN-a su ignorisani, a strašne posljedice toga vidjeli smo i u posljednjoj krizi. Ovaj rat se mogao izbjeći da se obratila pažnja na naše pozive, poručio je Altun.

Podsjetio je da je Turkiye u više puta pozivala na diplomatsko rješenje, ali da je rat sada pred svima kao jedna stvarnost.

Podvukao je kako je nedostatak jedinstva međunarodne zajednice o nizu regionalnih i globalnih pitanja veliki problem, baš kao i u rusko-ukrajinskoj krizi.

- Ovaj sukob nas suočava s dvije tragedije. Prva je ljudska dimenzija sukoba. Turkiye će učiniti sve što je potrebno u tom pogledu, kao što je to činila i u drugim regionalnim sukobima, rekao je Altun.

Kada je riječ o drugoj tragediji, Altun je ukazao na to kako će raditi na suzbijanju dezinformacija i kampanja dezinformisanja.

- U ovom informacijskom ratu stajat ćemo uz istinu, bez obzira na njen izvor. Mnogo je nagađanja i komentara o turskoj politici. Diplomatski koraci i koordinacija Turkiye sa saveznicima uvijek su usmjereni na brzo i mirno rješavanje sukoba. Neka niko ne sumnja u to. Turkiye vjeruje u konstruktivnu i kreativnu snagu diplomatije i u svakoj krizi pokušava maksimalno iskoristiti sve diplomatske mogućnosti. Ovaj posljednji sukob je i nesretan i nepotreban. Pokušat ćemo spriječiti trenutne i dugoročne posljedice ovog rata, zaključio je Altun.

komentari (0)