Ankara dobila drugu gradsku bolnicu, kapacitet više od 4.000 kreveta

TURKIYE 28.09.2022, 15:32 30.09.2022, 09:35
Ankara dobila drugu gradsku bolnicu, kapacitet više od 4.000 kreveta
© AA

Uz prisustvo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u glavnom gradu Ankari u srijedu je svečano otvorena gradska bilnica "Etlik“, sa kapacitetom više od 4.000 kreveta.

Riječ je o drugoj gradskoj bolnici koju dobiva Ankara i ukupno 20. u Turkiye. Bolnički kompleks izgrađen je na zemljištu veličine više od milion kvadratnih metara čime će biti bolnica s najvećom površinom u zemlji.

Kompleks u Ankari sastoji se od osam odvojenih bolnica, sa ukupnim kapacitetom 4.050 kreveta. Posjeduje također 1.000 poliklinika, 125 operacijskih sala, 691 krevet intenzivne njege i 3.359 servisnih kreveta. Kompleks će imati medicinski hotel, univerzitet, heliodrom i komercijalne zone.

"Kombinacijom našeg ljudskog kapitala i tehnoloških mogućnosti na najvišem nivou, učinit ćemo svaku gradsku bolnicu nacionalnim i međunarodnim brendom“, rekao je Erdogan tokom obraćanja na ceremoniji, te dodao:

"Nećemo stati dok ne izgradimo razvijenu Turkiye u kojoj naši mladi neće ni na čemu zavidjeti drugim zemljama“.

Svečanosti, upriličenoj uz prisustvo velikog broja građana, prisustvovali i potpredsjednik Turkiye Fuat Oktay, brojni ministri, predstavnici institucija, predstavnici kompanije koja je gradila bolnicu i gosti.

Izvor: AA

komentari (0)