Čavušoglu: "Na Balkanu postoji veliko povjerenje u Turkiye"

Čavušoglu je rekao kako se objektivan i inkluzivan stav Turkiye perma regionu nastavlja

TURKIYE 29.12.2022, 11:48 30.12.2022, 12:42
Čavušoglu: "Na Balkanu postoji veliko povjerenje u Turkiye"
© AA

Ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da postoji veliko povjerenje u Turkiye na Balkanu i da se nastavlja objektivan i inkluzivan odnos Turkiye prema regionu.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu govorio je na tradicionalnom evaluacionom sastanku na kraju godine koji su održale novinarske organizacije sa predstavnicima Ankare i diplomatskim dopisnicima.

U svom govoru o Balkanu, Čavušoglu je rekao: "Ove godine, krhkost na Balkanu se produbila. Pojačale su se tenzije u Bosni i Hercegovini uoči izbora. Bili smo u intenzivnom kontaktu na svim segmentima i visokim predstavnikom. Kao rezultat toga, proces selekcije je završen mirno. Slično, tenzije između Kosova i Srbije su također porasle. U tom smislu, uključujući i pitanje distribucije električne energije, nastavljamo da radimo za mir."

Čavušoglu je rekao kako se objektivan i inkluzivan stav Turkiye perma regionu nastavlja. 

- U istraživanju sprovedenom u septembru u svim zemljama Balkana, naš predsjednik je bio među najuglednijim stranim liderima u mnogim zemljama. To potvrđuje da je Turkiye zemlja kojoj sve zemlje najviše vjeruju, kazao je Čavušoglu. 

Turska je postala važan akter u globalnom sistemu

Osvrćući se na ulogu koju Turkiye ima u vanjskoj politici, Čavušoglu je rekao da su vodeća diplomatija predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i povjerenje sa dvije zemlje doveli Turkiye u središnju poziciju. 

- Postali smo važan akter u globalnom sistemu,  rekao je ministar vanjskih poslova Republike Turkiye. 

Ističući da je borba protiv terorizma jedno od najvažnijih pitanja na njihovom dnevnom redu i njihovih diplomatskih napora u tom pogledu, Çavuşoğlu je rekao kako su intenzivni napori doveli do rezultata da "Strateški koncept NATO-a afirmiše terorizam kao jednu od dvije glavne prijetnje Alijansi."

- U kontekstu članstva Švedske i Finske u NATO-u, svoju zabrinutost oko ovog pitanja vratili smo na dnevni red naših saveznika. Tekst u kojem se poimence spominje PKK, kao i PYD-YPG i FETO prvi put citirano u izjavi sa samita, dodao je Čavušoglu. 

Navodeći da je za stolom Ministarstvo vanjskih poslova dalo neophodnu podršku borbi snaga sigurnosti na terenu operacijom Kandža-Mač nakon terorističkog napada u Istanbulu, Čavušoglu je napomenuo da su u tom kontekstu kontakti sa UN-om, SAD, Rusija nastavljeni. 

Čavušoglu je izjavio da su se sastali sa Jezidima, Asircima, Kurdima i Turkmenima i svi su rekli: "Spasite nas od PKK".

Kritikujući stav nekih zemalja saveznica u borbi protiv terorizma, Čavušoglu je nastavio sledeće: "Nažalost, naši saveznici su i dalje prepreka umjesto podrška. Napadi u Parizu su još jednom pokazali cijenu udruživanja s teroristima. Uvijek smo govorili: 'Oni što se igraju vatrom će jednog dana sami sebe spaliti'. Nadamo se da će naši saveznici naučiti što je potrebno izvući pouke iz ovoga i djelovati iskrenije u borbi protiv terorizma."

Čavušoglu je napomenuo da nastavljaju borbu protiv terorističke organizacije Fetullah (FETO), zvanične vlasti su ove godine preuzele FETO školu u Liberiji, u Albaniji su zatvoreni vrtići i škole pridružene FETO-u, a Centralnoafrička Republika odlučila je da prenese škole FETO - Fondaciji Maarif.

Izvor: AA 

komentari (0)