Čavušoglu: Spasioci iz BiH spasili 26 osoba pod ruševinama nakon potresa

Cavusoglu je dalje kazao da je stotinu država ponudilo pomoć Turkiye nakon zemljotresa, a da trenutno na terenu radi 7.606 spasilaca iz 76 država, dok se očekuje dolazak još 712 spasilaca iz još dvije zemlje

TURKIYE 15.02.2023, 10:38
Čavušoglu: Spasioci iz BiH spasili 26 osoba pod ruševinama nakon potresa
© AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu zahvalio je Bosni i Hercegovini na pomoći ukazanoj nakon razornih zemljotresa i dodao da su spasilačke ekipe iz BiH spasile 26 osoba ispod ruševina. 

Cavusoglu se u Ankari sastao s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, a nakon sastanka novinarima je kazao da je BiH uputila poruke sućuti, a potom i pomoć Turkiye nakon razornih zemljotresa na jugu te zemlje.

- Trinaest timova za potragu i spašavanje od 234 osobe iz Bosne i Hercegovine stiglo je u Turkiye odmah nakon potresa. Oni vrijedno rade u Hatayu, Adiyamanu i Kahramanmarasu i do 12. februara su iz ruševina spasili 26 ljudi. Također su poslali šatore za žrtve potresa i obećali novčanu pomoć, kazao je Cavusoglu.

Ističući kako su u prukupljanju humanitarne pomoći u BiH bili uključeni Rijaset Islamske zajednice, Crveni križ, lokalne vlasti i nevladine organizacije, Cavusoglu je kazao da je u Turkiye stiglo 30 tona humanitarne pomoći iz BiH, piše AA. 

- Vidimo zaista sjajnu reakciju iz Bosne i Hercegovine. Kao što ste mogli vidjeti na vijestima, 12-godišnji brat po imenu Benjamin Mehanović prikupljao je novac prodajući čaj na sarajevskim ulicama. Ljubim oči našeg brata Benjamina. Bosanska nana je ušteđeni novac za crne dane dala volonterima ispred džamije i zamolila ih da ga dostave nama. Ljubimo ruke našoj dobroj nani iz Bosne, kazao je Cavusoglu.

Cavusoglu je također kazao da Turkiye cijeni pomoć koju dobija iz cijelog svijeta u ovim teškim trenucima nakon zemljotresa te je dodao da je kolegi Konakoviću poželio uspješan mandat na funkciji šefa bh. diplomacije.

- Radimo zajedno na daljnjem jačanju naših historijskih i kulturnih veza s Bosnom i Hercegovinom. Veliku važnost pridajemo miru, prosperitetu i stabilnosti Bosne i Hercegovine. Snažno podržavamo njen teritorijalni integritet i suverenitet, rekao je Cavusoglu.

Izražavajući zadovoljstvo uspostavom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u kraćem roku od očekivanog, Cavusoglu je kazao da će uskoro biti formirana i vlast na federalnom i kantonalnim nivoima.

- Također smo zadovoljni što je Bosna i Hercegovina dobila datum pregovora s Evropskom unijom i dobila status kandidata. Snažno podržavamo evroatlantske integracije svih zemalja Zapadnog Balkana, poručio je Cavusoglu.

Cavusoglu je dalje kazao da je stotinu država ponudilo pomoć Turkiye nakon zemljotresa, a da trenutno na terenu radi 7.606 spasilaca iz 76 država, dok se očekuje dolazak još 712 spasilaca iz još dvije zemlje. Dodao je da su se spasilačke ekipe vratile u 12 država iz kojih su došle, uključujući i susjednu Grčku.

Upozorio je i na dezinformacije i neosnovane optužbe koje se u medijima i na društvenim mrežama pojavljuju u vezi sa stranim spasilačkim ekipama.

- Nažalost, značajan dio onih koji to rade su naši vlastiti mediji, naši korisnici društvenih mreža. Ne razumijem šta im je cilj, kakvu korist imaju od toga, ali bezobrazno je to prema tim zemljama, jer su ti spasioci došli s dobrim namjerama i pomogli nam, rekao je Cavusoglu.

komentari (0)