Čavušoglu: "Turkiye neće ratificirati kandidaturu Švedske za članstvo u NATO"

Turkiye je odgodila sljedeći trojni sastanak zakazan za februar u Briselu na kojem je sa Švedskom i Finskom trebala razgovarati o njihovim kandidaturama za NATO

TURKIYE 31.01.2023, 13:37 02.02.2023, 15:28
Čavušoglu: "Turkiye neće ratificirati kandidaturu Švedske za članstvo u NATO"
© AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu poručio je da ta zemlja neće ratificirati kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u ako ova skandinavska zemlja ne ispuni svoje obveze iz trilateralnog memoranduma kojeg je potpisala i Finska. 

“Ako Švedska jednog dana ispuni obveze, tada ćemo sjesti i vidjeti, ali u ovom trenutku nije moguće da se složimo sa prijemom Švedske u NATO pod ovim uvjetima“, rekao je Cavusoglu na zajedničkoj press konferenciji sa svojim mađarskim kolegom Peterom Szijjartom u Budimpešti.

Turkiye je odgodila sljedeći trojni sastanak zakazan za februar u Briselu na kojem je sa Švedskom i Finskom trebala razgovarati o njihovim kandidaturama za NATO. Cavusoglu je kazao da je odgoda napravljena jer Ankara želi da sve bude transparentno.

U petak je krajnje desničarski dansko-švedski političar Rasmus Paludan zapalio primjerak Kur'ana ispred džamije u Danskoj. Islamofobni čin uslijedio je nekoliko dana nakon što je Paludan zapalio primjerak Kur'ana i ispred turske ambasade u Švedskoj tokom programa koji je odobrila policija, piše AA. 

Šef mađarske diplomacije Szijjarto je također kritizirao te napade na Kur'an.

“Kao kršćanin, kao pobožni kršćanin katolik smatram da spaljivanje i vrijeđanje svete knjige druge vjere ni na koji način nije prihvatljivo. Žao mi je. Nazvati spaljivanje svete knjige druge vjere slobodom govora je besmislica“, kazao je Szijjarto.

Paludan je također najavio da će spaljivati primjerak muslimanske svete knjige svakog petka sve dok Švedska ne bude uključena u NATO savez.

Švedska i Finska službeno su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u prošlog maja, a ta odluka je potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je započeo 24. februara 2022. godine.

Prema memorandumu potpisanom prošlog juna između Turkiye, Švedske i Finske dvije skandinavske zemlje obvezale su se poduzeti korake protiv terorista kako bi stekle članstvo u NATO savezu.

U sporazumu su se Švedska i Finska složile da neće pružati podršku terorističkim grupama kao što su PKK i njegovi ogranci, te teroristička organizacija FETO, te da će izručiti bjegunce koje Turkiye traži.

Za prijem svih novih članica u savez potreban je jednoglasni pristanak svih članica 30 NATO-a, uključujući Tursku, članicu više od 70 godina.

Turkiye kaže da zemlje, posebno Švedska, moraju učiniti više, posebno nakon provokativnih terorističkih demonstracija i spaljivanja primjeraka svetog Kur'ana u Stockholmu.

komentari (0)