Čavušoglu: "Učinit ćemo sve da se Bosna i Hercegovina ne vrati u devedesete"

Dodao je na kraju kako je Turkiye jedna od rijetkih zemalja koja na Balkanu može ravnopravno razgovarati sa svim stranama, bilo da je riječ o Bosni i Hercegovini ili o drugim državama

TURKIYE 16.01.2023, 10:56 17.01.2023, 13:20
Čavušoglu: "Učinit ćemo sve da se Bosna i Hercegovina ne vrati u devedesete"
© AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu, nakon današnjeg susreta s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, izjavio je kako su mir i stabilnost na Balkanu od izuzetne važnosti te kako to za Turkiye nije samo želja već poduzima konkretne korake za mir, stabilnost i ekonomski razvoj na Balkanu. 

Nakon susreta s Turković u Ankari, Cavusoglu je u ponedjeljak govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare.

- Turkiye pridaje veliku važnost stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini i snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, poručio je Cavusoglu.

Dodao je kako je najveća želja Turkiye da što prije dođe do formiranja vlasti u Bosni I Hercegovini.

- Još jednom želim ponoviti da smo protiv svih vrsta stranih intervencija u ovaj proces, naglasio je Cavusoglu.

Istakao je da je Turkiye među zemljama koje daju najsnažniju podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama, piše AA. 

- Prošlog mjeseca Bosna i Hercegovina je dobila status kandidata od EU, čestitamo na tome. Nadamo se da će uskoro započeti i sa pregovorima. Nadamo se da EU neće zamajavati zemlje Zapadnog Balkana, kao što zamajavaju nas. Također, dajemo snažnu podršku članstvu Bosne i Hercegovine u NATO-u, podvukao je Cavusoglu, podsječajući kako njegova zemlja djeluje u sastavu misije EUFOR-a Althea te kako je jedna od zemalja koje obezbjeđuje najveći broj vojnika.

Kada je riječ o bilateralnim ekonomskim i trgovinskim odnosima, Cavusoglu je kazao kako Turkiye i BiH jasno koračaju ka zacrtanom cilju trgovinske razmjene od milijardu dolara. Istovremeno se povećava broj turista, kako bosanskohercegovačkih u Turkiye, tako i turskih koji posjećuju BiH. Kazao je kako se nada da će u najkraćem roku biti priveden kraju i proces oko putovanja s ličnim kartama između Turkiye i BiH.

Jedna od tema bila je i borba protiv terorističke organizacije FETO, odgovorne za pokušaj puča u Turkiye 2016 godine.

- Sa žaljenjem želim kazati da u kontekstu borbe protiv FETO-a u Bosni i Hercegovini nije ostvaren željeni rezultat. Stoga je naše najveće očekivanje i od sljedeće Vlade koja će biti uspostavljena da nam pruži konkretnu podršku u borbi protiv FETO-a, poručio je Cavusoglu.

Cavusoglu je iznio i zabrinutost zbog sve većeg broja rasističkih napada u BiH.

- Bilo je napada na džamije u Bosni i Hercegovini, učinit ćemo sve da se Bosna i Hercegovina ne vrati u devedesete, rekao je Cavasoglu.

Naglasio je kako je veza Turkiye s Balkanom vrlo jaka te da su to historijske veze.

- Danas, iako neke zapadne zemlje pokušavaju vidjeti Turkiye kao konkurenta na Balkanu, mi nikoga ne vidimo kao konkurenta. Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina trebaju podršku svih. Stabilnost na Balkanu nam je izuzetno važna. Mi kada to kažemo to nije samo naša želja već poduzimamo konkretne korake za mir, stabilnost i ekonomski razvoj na Balkanu, kazao je Cauvsoglu, navodeći primjer autoputa Sarajevo - Beograd.

Dodao je na kraju kako je Turkiye jedna od rijetkih zemalja koja na Balkanu može ravnopravno razgovarati sa svim stranama, bilo da je riječ o Bosni i Hercegovini ili o drugim državama.

komentari (0)