Bh. tim u Hatayu bez nade: Niko nije preživio, srce puca kada rodbina prepozna žrtvu koju smo izvukli...

Timovi danonoćno rade na otkopavanju ruševine, 13-spratnice u Hatayu u kojoj nema preživjelih

TURKIYE 14.02.2023, 20:56 14.02.2023, 21:45
Bh. tim u Hatayu bez nade: Niko nije preživio, srce puca kada rodbina prepozna žrtvu koju smo izvukli...
© AA

Sve su manje nade da će u ruševinama na jugu Turkiye potražni timovi uspjeti pronaći preživjele.

Deveti je dan od katastrofalnog zemljotresa, a sedmi od kako su na terenu članovi Federalne uprave civilne zaštite.

Svi su upućeni u Antakyu u pokrajini Hatay koja je skoro pa sravnjena sa zemljom.

Bh. tim nalazi se u kampu pored kojeg turska vojska i Uprava za vanredne situacije (AFAD) prave kamp za porodice koje su ostale bez domova. Upravo je AFAD bh. timu dodijelio zadatke: jedan tim radi na zadacima brze potrage sa potražnim psima, dok druga četiri tima danonoćno rade na vrlo teškom terenu, ruševini 13-spratnice koja se u potpunosti urušila.

Situacija na terenu je nezamisliva.

U zgradama koje su se srušile „na stranu“, timovi u Hatayu uspjeli su pronaći preživjele, ali u zgradi koja se srušila potpuno od krova do temelja kroz svih 13 spratova to je nemoguće.

- Kako se zgrada cijela urušila, tu nalazimo samo one koji nisu preživjeli. U posljednja dva dana pronalazimo od pet do deset tijela... Uslovi su teški, teško je raditi u ovakvim okolnostima, deveti je dan od zemljotresa i sve se više širi miris mrtvih tijela unesrećenih ljudi, kaže Haris Ramić, član FUCZ za Balkan News. 

Za bh. spasioce, dan je jednak noći, ali umor ne pada toliko teško koliko činjenica da nema preživjelih.

- U ovim slučajevima umor nije toliki problem, najteža je situacija kada dolazi neko od rodbine i komšija pa prepozna žrtvu... To je trenutak u kojem srce puca. Dosta nas ne može izdržati, a da ne zaplačemo, kaže Ramić.

Na jugu Turkiye u zemljotresima je do sada poginulo više od 35.000 ljudi. Otkopavanjem ruševina, broj stradalih se povećava. Uporedo s tim, dešavaju se čuda pa potražni timovi uspijevaju doći do onih daju znakove života u jednoj od najvećih prirodnih katastrofa kojoj svjedočimo danas...

Balkan News/ Amina Zornić 

komentari (0)