Bilgić: Pozivi na pošten i transparentan popis u Sjevernoj Makedoniji, nažalost, izignorisani

TURKIYE 31.03.2022, 12:14 31.03.2022, 13:07
Bilgić: Pozivi na pošten i transparentan popis u Sjevernoj Makedoniji, nažalost, izignorisani

Povodom rezultata popisa stanovništva u Sjevernoj Makedoniji a koje je obajvio Državni zavod za statistiku te zemlje, oglasio se Tanju Bilgić, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Republike Turkiye.   

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Bilgić je rekao da se nisu uvažili pozivi predstavnika turskog društva da popis treba obaviti na fer, transparentan i nedvosmislen način.

Bilgić je naveo da podržavaju legitimne zahtjeve turske zajednice u Sjevernoj Makedoniji za zaštitu njihovih prava i interesa.

- Predstavnici turske zajednice u spomenutoj zemlji više puta su pozivali da se popis izvrši pošteno, transparentno i bez mjesta za ikakve sumnje. Podaci o popisu stanovništva otkrivaju da su ti pozivi nažalost ignorirani. Važno je da pitanja u saopćenju koje su izdali Nacionalni odbor za koordinaciju popisa makedonskih Turaka, nakon objavljivanja rezultata popisa, uzimaju u obzir zvanične vlasti. Podržavamo legitimne zahtjeve za zaštitom prava i interesa turske zajednice, koja se stoljećima ukorijenila na ovom podneblju, težeći prosperitetu i razvoju ove zemlje, naveo je Bilgic. 

komentari (0)