Bošnjak Avdagić iz Zenice pobjednik na izborima za najveću trgovinsku komoru u Turkiye

Avdagić je uspio da dobije dovoljno glasova u stručnim komisijama za drugi mandat predsjedavanja ITO-om, dok će predsjednički izbori biti održani 15. novembra

TURKIYE 10.11.2022, 09:36 10.11.2022, 09:37
Bošnjak Avdagić iz Zenice pobjednik na izborima za najveću trgovinsku komoru u Turkiye
© Twitter

Aktuelni predsjednik bh.porijekla, Šekib Avdagić, pobijedio je na izboru stručne komisije održane u Istanbulskoj privrednoj komori (ITO), najvećoj turskoj privrednoj komori sa oko 700 hiljada članova.

Kompanije iz Istanbula izašle su na izbore u Istanbul Expo Centre (IFM) u Yešilkoyu kako bi izabrale profesionalnu komisiju i članove vijeća koji će ih predstavljati četiri godine u ITO, jednoj od najvećih svjetskih privrednih komora.

Predsjednik ITO-a Avdagić je na svom Twitter nalogu nakon izbora napisao kako su izbori održani sa najvećim učešćem u historiji Privredne komore Istanbul. Avdagić je kazao da su pobijedili sa velikom razlikom. 

- Privrednici u Istanbulu su pozdravili naša djela koja smo realizirali u prethodn četiri godine i dali nam novi vjetar u leđa da nastavimo ići istom brzinom i istom putanjom. Mi sve naše članove gledamo kao našu braću i naše saputnike. Okrećemo novu,  čistu stranicu. Uradit ćemo veoma važne stvari kako bismo bili na usluzi Turkiye, napisao je Avdagić na svom Twitter nalogu. 

Avdagić je uspio da dobije dovoljno glasova u stručnim komisijama za drugi mandat predsjedavanja ITO-om, dok će predsjednički izbori biti održani 15. novembra.

Reizbor Avdagića, bošnjačkog porijekla, u ITO, koja praktično drži centar trgovine u Turskoj, pozdravili su i građani bošnjačkog porijekla u zemlji.

Avdagić, koji je i član upravnog odbora Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), koji su osnovali turski filantropi u Bosni i Hercegovini, a danas je najbolji privatni univerzitet u zemlji, rođen je u Bosni i Hercegovini godine 1959. godine. Kao mlad preselio se u Turkyie i tu nastavio školovanje. 

Avdagić, koji je predsjednik ITO-a od 2018. godine, rekao je u intervjuu za BalkanNews da sebe ne opisuje kao dijasporu u Turkiye, jer Bosanci i Hercegovci u Turkiye nastavljaju svoje živote kao glavni element zemlje. Dodao je i da Bosanci i Hercegovci imaju  važne pozicije u poslovnim krugovima, univerzitetima i drugim institucijama.

- Zato moramo iskoristiti ovaj potencijal. Ne mogu reći da smo to do sada koristili vrlo efikasno. Ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive u Turkiye trebali bi se više fokusirati na ovaj posao. Trebaju bi biti aktivni u ulaganju i trgovini, kazao je Avdagić. 

Rođen je u Zenici. Osnovnu školu započeo je u njemačkom gradu Kelnu a nastavio u Istanbulu gdje je i diplomirao na programu specijalizacije poslovne administracije na Univerzitetu Istanbul.

Kroz svoju karijeru bio je na različitim funkcijama Privredne komore Istanbula, a osim toga član je i savjetnik utjecajnih institucija, firmi, poslovnih asocijacija, univerziteta u Turskoj ali i šire. Također, Šekib Avdagić je član Upravnog odbora Turkish Airlinesa i Upravnog odbora Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

komentari (0)