Bozdag: Turkiye u skladu s memorandumom od Švedske i Finske traži izručenje terorista PKK-a i FETO-a

Istakavši da potpisani memorandum ne znači i da je proces članstva završen Bozdag je ponovio da će Turkiye izvršiti neophodan monitoring i pratiti cijeli proces

TURKIYE 29.06.2022, 15:40
Bozdag: Turkiye u skladu s memorandumom od Švedske i Finske traži izručenje terorista PKK-a i FETO-a
© AA

Ministar pravde Turkiye Bekir Bozdag, komentarišući memorandum o razumijevanju potpisan u Madridu, u španskoj prijestolnici, izjavio je da će ponovo uputiti dokument Švedskoj i Finskoj o izručenju članova terorističkih organizacija PKK-a i FETO.

Nakon "Međunarodnog skupa o jačanju uloge nacionalnih institucija za ljudska prava u zaštiti i promociji ljudskih prava" održanog u Ankari, glavnom gradu Turkiye, Bozdag je odgovarajući na pitanja novinara pojasnio šta će Ankara tražiti od Švedske i Finske u vezi s memorandumom iz Madrida.

Podsjetivši da je Turkiye članica NATO-a, Vijeća Evrope i mnogih drugih međunarodnih organizacija, Bozdag je kazao da je NATO prvenstveno sigurnosna organizacija.

Dodao je da se Turkiye snažno bori protiv terorističkih organizacija, posebno PKK, FETO, DHKP-C, PYD, YPG i ISIS, napominjući da sigurnost NATO-a može biti garantirana samo pružanjem sigurnosti zemljama članicama.

Ministar Bozdag je također istakao da je, nakon što se na dnevnom redu pojavilo pitanje članstva Švedske i Finske u NATO-u, predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan pokazao snažnu volju i odlučnost da zaštiti prava Turkiye.

“Ukoliko NATO i oni koji žele pristupiti u NATO ne pokažu zajedničku odlučnost u borbi koju Turkiye vodi protiv terorističkih organizacija, nećemo dozvoliti ovaj prijem”, rekao je Bozdag.

Bozdag je dodao da je predsjednik Erdogan opravdano podigao glas, napominjući da je memorandum o razumijevanju potpisan nakon što se uvidjelo da Turkiye neće napraviti korak unazad jer zauzima iskren i opravdan stav.

“Ovaj memorandum je izuzetno važan u smislu demonstracije kako je odlučnost Turkiye u vanjskoj politici dala pozitivne rezultate. S druge strane, pored terorističke organizacije PKK, FETO, PYD, YPG, koji nisu klasifikovani kao terorističke organizacije ni u međunarodnim konvencijama ni u bilo čemu drugom, također su označene kao terorističke organizacije“, rekao je Bozdag te dalje dodao:

“Turkiye je također odlučna da u narednom periodu nastavi pratiti provođenje pitanja obuhvaćenih ovim sporazumom. Ovdje je, kao i same izjave u memorandumu, od izuzetne važnosti da se uspostavi nadzorni odbor koji će činiti sigurnosno-pravosudne i obavještajne institucije koji će pratiti da li će se te izjave implementirati i učiniti ono što je potrebno. To znači: Ne smatramo dovoljnim da to samo piše u tekstu, već ćemo nadzirati njegovu implementaciju. U praksi ćemo pratiti da li se jedna po jedna provode ove tačke", pojasnio je turski ministar pravde.

Istakavši da potpisani memorandum ne znači i da je proces članstva završen, Bozdag je ponovio da će Turkiye izvršiti neophodan monitoring i pratiti cijeli proces.

"Turkiye će nastaviti borbu da ove zemlje ne postanu leglo za terorističke organizacije, da vrate u Turkiye teroriste koje Ankara traži, te da prekinu finansijsku i podršku u obuci i naoružanju terorističkim organizacijama", rekao je.

Napominjući da je potpisani memorandum po prvi put pokazao da je došlo do promjene pogleda na terorističke organizacije, Bozdag je rekao da je potrebno konstantno zagovarati takav pristup.

"Naš cijenjeni predsjednik je ovim ostvario veliku historijsku pobjedu u ime turskog naroda i Republike Turkiye", kazao je Bozdag.

Na novinarsko pitanje da li će biti napravljen novi korak u vezi sa izručenjem terorista Turkiye, Bozdag je podsjetio da su dosijei za ekstradiciju već poslati u nordijske zemlje u prethodnom periodu.

"Tražit ćemo od njih da ispune ono što smo tražili u okviru ovog memoranduma. Već postoje naši zahtjevi. U skladu sa obećanjima koja su dali u okviru ovog sporazuma, podsjetit ćemo ih slanjem dopisa da dosijei šest terorista PKK-a i šest terorista FETO-a u Finskoj i 10 terorista FETO-a i 11 terorista PKK-a u Švedskoj čekaju u Ministarstvima pravde tih država", rekao je Bozdag te dodao:

"Sada, nakon ovog sporazuma, mi ćemo im ispred Ministarstva pravde ponovo pisati o pitanju izručenja ovih osoba i podsjetiti ih na to. Ne moramo ponovo slati dosije. Dosijei su već tamo i mi ćemo ih još jednom zamoliti da ispune svoja obećanja", kazao je ministar pravde Turkiye.

Ministri vanjskih poslova Turkiye, Švedske i Finske potpisali su u utorak u Madridu tripartitni memorandum o razumijevanju o procesu članstva nordijskih država u NATO-u. Memorandum su potpisali ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusogu, finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto i švedska ministrica vanjskih poslova Anne Linde.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, finski predsjednik Sauli Niinisto i švedska premijerka Magdalena Andersson prisustvovali su ceremoniji potpisivanja u Izložbenom centru IFEMA u Madridu, gdje se održava Samit NATO-a.

Memorandum o razumijevanju potpisan je nakon dvosatnog kvadrilateralnog sastanka kojem su prisustvovali predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan, njegov finski kolega Sauli Niinisto, premijerka Švedske Magdalena Andersson i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji su razgovarali o zahtjevu nordijskih zemalja za prijem u NATO i o primjedbama i zabrinutostima koje je u tom kontekstu iznijela Turkiye.

Finska i Švedska su potpisivanjem sporazuma obećale da će riješiti sigurnosnu zabrinutost Ankare zbog njihovog stava prema terorističkim grupama PKK i FETO, čime su utrli put svom članstvu u NATO-u.

Turkiye je također potvrdila svoju dugogodišnju podršku politici otvorenih vrata NATO-a i pristala je podržati na samitu u Madridu 2022. poziv Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a.​​​​​​

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turkiye, dugogodišnja članica alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući te zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama.

Stoltenberg je u više navrata govorio da Turkiye ima “legitimne zabrinutosti“ u vezi sa njihovom borbom protiv PKK-a i drugih terorističkih grupa te da NATO, EU, Finska i Švedska PKK-a smatraju terorističkom organizacijom.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, teroristička organizacija PKK-a je odgovorna za smrt više od 40.000 ljudi.

Izvor: AA

komentari (0)