Brojni lideri obilježili sedmu godišnjicu neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turkiye

Počast žrtvama i solidarnost turskom narodu su, između ostalih, izrazili lideri Pakistana, Azerbejdžana, Katara i Turske Republike Sjeverni Kipar

TURKIYE 15.07.2023, 14:13
Brojni lideri obilježili sedmu godišnjicu neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turkiye
© AA

Lideri iz cijelog svijeta danas su podijelili poruke solidarnosti s turskim narodom i predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom na sedmu godišnjicu poraženog pokušaja državnog udara kojeg je na današnji dan 2016. godine u Turkiye izvela teroristička organizacija FETO, javlja Anadolu.

U Turkiye se danas obilježava Dan demokracije i nacionalnog jedinstva i na prigodne načine odaje počast šehidima koji su položili živote prije sedam godina u odbrani države i demokratskih vrijednosti.

Pakistanski premijer Shehbaz Sharif odao je počast šehidima i izrazio solidarnost sa hrabrim turskim narodom koji se hrabro suprotstavio gnusnom pokušaju da im se uskrate demokracija i osnovna prava.

“Ovaj historijski i epohalni dan 2016. godine također je predstavljao nepokolebljivu vjeru i duboko poverenje u dinamično vođstvo mog brata predsednika Erdogana. Zaključak dana bio je da nacije mogu da prebrode svaki izazov snagom jedinstva, bratstva i duboke veze“, poručio je Sharif.

Svoju nepokolebljivu solidarnost i nepokolebljivu podršku bratskom narodu, Parlamentu i Vladi Republike Turkiye je izrazio i Raja Pervez Ashraf, predsjednik Narodne skupštine Pakistana.

“Hrabri otpor turskog naroda podlom pokušaju državnog udara 15. jula 2016. je odličan primjer kako nacije mogu savladati prepreke i poteškoće sarađujući hrabro, odlučno i posvećeno“, poručio je Ashraf.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev je tim povodom poslao pismo turskom kolegi Erdoganu.

Aliyev je u pismu sa dubokim poštovanjem obilježio dragocjeno sjećanje na one koji su žrtvovali svoje živote da bi spriječili pokušaj puča.

Aliyev je istakao da je pobjeda, izvojevana po cijenu krvi i života šehida, potvrdila ljubav turskog naroda prema svojoj domovini te njegov duh borbe i nepobjedivost.

“Dan demokratije i nacionalnog jedinstva, koji je simbol solidarnosti i nacionalnog jedinstva, ostaće kao dan velike časti u historiji turske države“, naveo je Aliyev.

Dodao je da su azerbejdžanski narod i država stajali su uz Turkiye od samog početka ove borbe, osuđujući izdajnike koji su napali ustavnu strukturu zemlje i legitimnu vlast.

I katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al-Thani poslao je telegram turskom predsjedniku Republike Turkiye Erdoganu povodom Dana demokratije i nacionalnog jedinstva njegove zemlje.

Ersin Tatar, predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar (TRNC) također je odao počast turskih šehidima i poslao poruke podrške i slodarnosti turskom narodu.

“Još jednom najoštrije osuđujem FETO pokušaj puča 15. jula 2016. godine na njegovu sedmu godišnjicu, odajem počast svim našim šehidima i izražavam zahvalnost gazijama“, poručio je Tatar.

komentari (0)