Bulent iz Ankare proizvodi modele kultnih vozila iz filmova koristeći stare dijelove šivaćih mašina

TURKIYE 31.03.2022, 12:15 31.03.2022, 12:55
Bulent iz Ankare proizvodi modele kultnih vozila iz filmova koristeći stare dijelove šivaćih mašina
© AA

Podijelivši modele koje je proizveo u različitim veličinama i vrstama na svom računu na društvenim mrežama, Bulent Şit je za AA rekao da je odrastao uz zvuke šivećih mašina jer mu je majka bila krojačica, te je zato preferirao dijelove stare šiveće mašine u proizvodnji vozila.

Navodeći da je počeo da proizvodi svoje modele inspirisane modelima vozila od raznih materijala koje je vidio na internetu, Sit je rekao: "Počeo sam da pravim svoje dizajne za probne svrhe i bilo je prelijepo. Kasnije sam pokušao da ih detaljnije napravim."

Objašnjavajući da je ljubitelj stripova, filmova i TV serija i da ima arhivu sa tom tematikom, rekao je da je posebno imao za cilj da napravi modele izmišljenih automobila kao što su u filmovima Mad Max,  Batman, James Bond, Povratak u budućnost, Istjerivači duhova.

Dodao je i da koristi stare dijelove šiveće mašine dok proizvodi ove automobile.

- Kupujem 40-50 kilograma materijala od prodavača otpada. Kupujem materijale kao što su crijevo, traka, farba, lim i metalni materijali. Kombiniram metale tako što ih zavarim. Nakon toga dodam točkove i dodatke i onda farbam, kazao je Sit.

Rezanje i zavarivanje je naučio od majstora, a kaže i da se mnogo puta povrijedio dok je naučio praviti model. 

Şit je izjavio da želi da napravi detaljnija vozila koja mogu da otvaraju vrata, okreću volan i imaju svjetla.

- Napravio sam skoro 200 vozila za četiri godine. Mogu proizvesti jedno sedmično. Zavarivanje i rezanje radim u radionici. Ali, nažalost, farbanje radim kod kuće, na balkonu. Supruga se malo bunila jer provodim dosta vremena na ovom poslu. Dok mi zdravlje dozvoljava i dok budem imao šivećih mašina, nastavit ću ovo raditi. Možda mogu da povećam broj automobila do 2.000, kaže Bulent.

Navodeći da želi da pravi modele kultnih aviona, helikoptera i brodova, Şit je rekao da još nije prodao nijedan od radova koje je proizveo, ali da osim prodaje može napraviti i posebnu proizvodnju ako bude postojala potražnja.

Kazao je da su se njegovoj majci, koja je krojačica u penziji i živi u Adani, svidjeli modeli koje je napravio.

 Şit je dodao da mu je cilj otvaranje izložbi na domaćim i međunarodnim sajmovima automobila i muzejima, posebno na sajmu klasičnog automobila u Istanbulu.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)