Cavusoglu o provokacijama terorista PKK-a u Štokholmu: Rasistički potez i zločin iz mržnje

Šef turske diplomatije osvrnuo se na jučerašnje provokacije pristaša terorističke organizacije PKK-a u Štokholmu, glavnom gradu Švedske, u kojima su ciljali i na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana

TURKIYE 13.01.2023, 16:46 16.01.2023, 16:12
Cavusoglu o provokacijama terorista PKK-a u Štokholmu: Rasistički potez i zločin iz mržnje
© AA

 Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je kako provokacije pristalica terorističke organizacije PKK/YPG u Švedskoj predstavljaju rasistički potez i zločin iz mržnje, te kako se protiv ovoga mora boriti i Švedska

Cavusoglu je govorio na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s talijanskim zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Antoniom Tajanijem. 

Šef turske diplomatije osvrnuo se na jučerašnje provokacije pristaša terorističke organizacije PKK-a u Štokholmu, glavnom gradu Švedske, u kojima su ciljali i na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. 

"Ovo je čin koji je i rasistički i zločin iz mržnje. Kako god pogledate, to je akcija protiv koje se i Švedska mora boriti", rekao je Cavusoglu. 

Podsjećajući da je Švedska promijenila svoj ustav i povezane antiterorističke zakone po pitanju borbe protiv terorizma, Cavusoglu je rekao: "Nema čak ni potrebe za tim zakonima. Potrebno je boriti se protiv akcije koja je rasistička i uključuje zločine iz mržnje."

Kazao je kako se navedena akcija dogodila u centru grada, ispred općine, pred svima, te kazao: "Švedska ovdje ima odgovornost. Oni ne mogu pobjeći od te odgovornosti. Posebno ne mogu pobjeći osuđujući." 

Napomenuo je da teroristička organizacija i njezine pristaše ne žele da Švedska i Finska postanu članice NATO-a, te da su učinili sve da to spriječe, piše AA. 

"Švedska i Finska će im ili dopustiti da spriječe njeno članstvo u NATO-u ili će poduzeti potrebne korake protiv tih terorističkih organizacija i ispuniti svoje obveze", rekao je ministar Cavusoglu. 

Oštre reakcije Turkiye uslijedile su nakon što su pristalice terorističke organizacije PKK/YPG, okupljene ispred istorijske gradske vijećnice u glavnom gradu Štokholmu, okačile lutku u liku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na stup ispred zgrade i podijelili snimak na društvenim mrežama.

Na snimku, koji se dijeli na nalozima društvenih mreža povezanih s terorističkom organizacijom PKK/YPG, mogu se vidjeti i prijetnje usmjerene prema Turkiye i Erdogana.

Finska i Švedska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsko vojnog nesvrstavanje, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

komentari (0)