Cavusoglu: Pregovori sa SAD-om o nabavci aviona F-16 idu dobro

Nakon nepravedne suspenzije iz programa F-35, Turkiye je pokušala dogovriti sa SAD-om prodaju F-16 i opreme za nadogradnju za ranije modele borbenog aviona.

TURKIYE 28.07.2022, 10:55 29.07.2022, 10:13
Cavusoglu: Pregovori sa SAD-om o nabavci aviona F-16 idu dobro
© AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je kako, unatoč izazovima u vezama, "dobro idu" pregovori sa Sjedinjenim Americkim Drzavama (SAD) oko ugovora o borbenim avionima F-16. 

"Pregovori o F-16 idu dobro. Pristup (američke) administracije pregovorima vrlo je pozitivan", rekao je Cavusoglu u srijedu u televizijskom intervjuu.

Nakon nepravedne suspenzije iz programa F-35, Turkiye je pokušala dogovriti sa SAD-om prodaju F-16 i opreme za nadogradnju za ranije modele borbenog aviona.

Kako bi pomogao u rješavanju postojećih problema između dviju zemalja, kao što je podrška SAD-a terorističkoj organizaciji YPG/PKK, sankcije i izručenje vođe terorističke organizacije Fetullah (FETO), grupe koja stoji iza pokušaja državnog udara 2016., Cavusoglu je rekao da je uspostavljen "strateški mehanizam" i da je prvi sastanak na ministarskom nivou već održan u New Yorku.

Šef turske diplomatije Cavusoglu je također naglasio da se "negativna atmosfera" koja je viđena u američkom Kongresu posljednjih godina raspršila.

"Ova (bilateralna) saradnja također ima stratešku važnost za NATO", rekao je Cavusoglu, budući da su obje zemlje članice Saveza već decenijama, prenosi AA. 

Upitan o mogućoj novoj operaciji protiv terorističkih grupa na sjeveru Sirije, Cavusoglu je rekao da se pripreme nastavljaju i da će "doći iznenadni potez", ponavljajući upozorenje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će takva operacija doći neočekivano.

Što se tiče odnosa s Grčkom, kazao je da Atina djeluje suprotno međunarodnom pravu i krši osnovna ljudska prava.

Zbog kršenja prava tursko-muslimanske manjine u Grčkoj, Cavusoglu je rekao kako ta zemlja nema pravo govoriti o ljudskim pravima.

Također je naglasio da Grčka prima osumnjičene za terorizam i dopušta terorističke kampove PKK-a na svom teritoriju.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koji se nalazi na listi terorističkih organizacija u Turkiye, SAD-u i EU-u, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

komentari (0)