Cavusoglu: Terorizam nema nacionalnost

- Priroda i opseg turske borbe protiv FETO-a ne razlikuju se od onih koje vode druge zemlje protiv organizacija koje su podjednako terorizirale zvaničnike i civile, te ugrožavale demokratske vrijednosti, temeljna prava i slobode

TURKIYE 15.07.2022, 09:42 19.07.2022, 10:44
Cavusoglu: Terorizam nema nacionalnost
© AA

 U noći 15. jula 2016. Fetullahistička teroristička organizacija (FETO) pokrenula je krvavi pokušaj državnog udara protiv naroda i vlade moje zemlje. Njihov cilj je bio uspostavljanje radikalnog, fundamentalističkog režima, lojalnog isključivo svom kolovođi Fetullahu Gulenu, podsjetio je u kolumni objavljenoj u bosanskohercegovačkim medijima, ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu. 

Dok su vojne postrojbe pridružene FETO-u napuštale svoje kasarne kako bi zauzele ključne lokacije poput mosta na Bosforu u Istanbulu, a borbeni avioni i jurišni helikopteri bombardovali strateške ciljeve uključujući Parlament, Predsjedništvo i komandna sjedišta vojske i policije, hiljade civila izašlo je na ulice kako bi zaustavilo ovaj gnusni pokušaj državnog udara bez presedana. Zavjerenici su ubili 251 nedužnog civila, a hiljade ranili. Te noći turski narod je svojim životima branio demokratiju. Ovaj herojski odgovor bio je nešto na šta urotnici nisu računali, prenosi AA kolumnu Cavusoglua iz dnevnog lista Oslobođenje. 

Da bismo shvatili šta se dogodilo, podsjeća Cavusoglu u kolumni povodom godišnjice pokušaja puča u Turkiye, "moramo shvatiti pravu prirodu FETO-a". FETO je osnovan kasnih 1960-ih kao takozvani "vjerski pokret". Pod krinkom promovisanja obrazovanja i međureligijskog dijaloga uspio je prikriti svoje zloćudne namjere.

- Dobro planirana i široko rasprostranjena infiltracija članova FETO-a i njegovih preobraćenika u vojsku, policiju, pravosuđe i brojne vladine institucije, uključujući moje Ministarstvo, provodila se desetljećima u tajnosti zarad sveobuhvatnog plana, čija je finalna faza pokrenuta 15. jula 2016, istakao je turski ministar.

Da je pokušaj državnog udara uspio, danas bi Turkiye bila sasvim drugačija. Demokratija ne bi postojala, a temeljna prava i slobode bile bi suspendirane na neodređeno vrijeme. Nacija bi pala u ruke ekstremističke vlade.

FETO ne samo da je kontrolisao značajan dio obrazovnih institucija, već je posjedovao i brojne finansijske institucije. Njihove bankovne račune punili su istaknuti članovi FETO-a u industriji i trgovini, kao i dužnosnici i ostali. Mnogi nedužni civili su također bili namamljeni da daju svoj doprinos finansiranju FETO-a jer je njihova pobožnost bila manipulisana. Ogromni prihodi prikupljeni iz njihovih škola diljem svijeta usmjeravani su na te račune gdje su u tajnosti ostavljeni da čekaju konačni potez.

Nakon krvavog pokušaja državnog udara 15. jula 2016., krenulo se u odlučno čišćenje javnog sektora, uključujući državne institucije i vojsku, kao i privatnog sektora od svih osoba i kompanija povezanih s FETO-om. Neki istaknuti zavjerenici su uhvaćeni. Drugi su pobjegli pravdi i našli utočište u stranim zemljama. Šef terorističke organizacije FETO Fetullah Gulen još uvijek boravi u Sjedinjenim Državama.

Cavusoglu je podsjetio kako "naša vlada već godinama od Sjedinjenih Američkih Država traži izručenje Gulena našoj zemlji, kao i drugih članova FETO-a iz europskih zemalja. Nažalost, ti zahtjevi još uvijek nisu ispunjeni".

S druge strane, drugdje u svijetu sve veći broj vlada shvata opasnost koju ova teroristička organizacija predstavlja i za njih te poduzimaju potrebne korake. FETO je također uključen u ilegalne aktivnosti kao što su prevare s vizama, pranje novca i trgovina oružjem. Kao posljedica toga, članovi FETO-a se brišu iz javnog i privatnog sektora u mnogim zemljama. Mnoge škole povezane s ovom terorističkom organizacijom u inostranstvu su nakon 2016. prešle u tursku Fondaciju Maarif. Danas škole Maarif djeluju u mnogim zemljama i pružaju izvrsno obrazovanje diljem svijeta.

Priroda i opseg turske borbe protiv FETO-a ne razlikuju se od onih koje vode druge zemlje protiv organizacija koje su podjednako terorizirale zvaničnike i civile, te ugrožavale demokratske vrijednosti, temeljna prava i slobode. Turkiye čini ono što su te zemlje radile u svojoj borbi protiv terorizma u prošlosti. Sve procedure su u skladu sa zakonom.

Terorizam nema nacionalnost, etničku pripadnost ili vjeru. Ova opasnost prijeti čovječanstvu u cjelini. Stoga odgovor na ovu prijetnju mora biti jedinstven i odlučan. Nijedna država nema taj luksuz da pravi razliku među teroristima i nijedna se teroristička organizacija ne može klasificirati kao "korisna" kada to nekome odgovara. FETO je odgovoran za gubitak stotina života kao i druge teške zločine nad turskim narodom. Šest godina nakon 15. jula 2016., Turkiye nastavlja svoju odlučnu borbu protiv FETO-a, baš kao što nastavlja svoju borbu protiv drugih terorističkih organizacija kao što su PKK, PYD-YPG, DHKP-C i DAESH.

- Očekujemo da će međunarodna zajednica biti solidarna s Turkiye u borbi protiv terorizma, zaključio je Cavusoglu.

komentari (0)