Cavusoglu: Turkiye nastavlja biti uz Palestince u njihovoj borbi za nezavisnu državu

TURKIYE 24.05.2022, 16:02
Cavusoglu: Turkiye nastavlja biti uz Palestince u njihovoj borbi za nezavisnu državu
© AA

Turkiye će nastaviti biti uz palestinski narod u stvaranju nezavisne i suverene države Palestine, rekao je u utorak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

- Nastavit ćemo biti uz našu palestinsku braću u njihovoj borbi za nezavisnu i suverenu državu, naglasio je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare s palestinskim kolegom Riyadom al-Malikijem u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali.

Cavusoglu je izjavio da će Turkiye nastaviti normalizovati odnose s Izraelom u koordinaciji s Palestinskom samoupravom. Naglasio je da je palestinsko pitanje nezavisno od procesa normalizacije odnosa s Izraelom.

Cavusoglu je također rekao da će se relevantni ministri Turkiye i Palestine sastati krajem juna kako bi razgovarali o ekonomskim vezama.

Palestinski ministar Riyad al-Maliki je rekao da je s turskim kolegom razgovarao o izraelskim kršenjima prava na palestinskim teritorijama i drugim zabrinutostima.

Pozdravio je "ugledne, autentične i snažne veze" sa Turkiye.

- Turski stavovi su u skladu sa težnjama palestinskog naroda i njihovim ciljem, rekao je Al-Maliki, pozdravljajući ulogu Ankare u podršci palestinskom narodu.

Cavusoglu je rano u utorak sletio na aerodrom “Ben Gurion“ u Tel Avivu gdje su ga dočekali izraelski zvaničnici.

Kasnije se turski ministar uputio u Ramallah na Zapadnoj obali i posjetio palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Uoči bilateralnog sastanka sa Al-Malikijem, Cavusoglu je predsjedavao drugim sastankom Zajedničkog komiteta ministarstava vanjskih poslova Palestine i Turkiye, koji je osnovan 2010. godine.

Očekuje se da će se Cavusoglu sastati i s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Nakon sastanaka u Palestini, turski ministar vanjskih poslova će u srijedu boraviti u službenoj posjeti Izraelu i razgovarati sa svojim izraelskim kolegom Yairom Lapidom o bilateralnim odnosima i regionalnim i međunarodnim pitanjima, piše AA.

komentari (0)