Cavusoglu: Više od trećine zemalja svijeta ima predstavnike na visokom nivou na Diplomatskom forumu u Antaliji

TURKIYE 11.03.2022, 14:28
Cavusoglu: Više od trećine zemalja svijeta ima predstavnike na visokom nivou na Diplomatskom forumu u Antaliji
© AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je da više od trećine, odnosno blizu 40 posto država svijeta, ima predstavnike na visokom nivou na Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF).

- Diplomatski forum u Antaliji okupio je učesnike iz 75 zemalja, uključujući 17 šefova država i vlada, 80 ministara, 39 predstavnika međunarodnih organizacija, istakao je Cavusoglu u uvodnom obraćanju na početku trodnevnog Foruma koji se održava u Kongresnom centru NEST. AA je globalni komunikacijski partner tog događaja.

On je kazao da se Diplomatski forum u Antaliji održava pod temom "Rekodiranje diplomacije" i da se bavi se regionalnim i globalnim izazovima.

- U narednim godinama morat ćemo se uhvatiti u koštac s rizikom raspada postkolonijalnog sistema u cijelom svijetu. To bi bila katastrofa jer postojeće institucije i mehanizmi već nisu u stanju da zadovolje naše potrebe, rekao je Cavusoglu.

On je dodao da je očigledno da svijet ne može spriječiti izbijanje sukoba i da ne može riješiti one koji su u toku.

- S daljnjim produbljivanjem globalne nejednakosti, postoji potreba za rješavanjem nastalih tenzija, upravljanjem promjenama, olakšavanjem prilagođavanja i promicanjem saradnje, rekao je Cavusoglu.

On je također kazao da je potreban novi jezik i novo razumijevanje kroz digitalne mogućnosti.

- Moramo širiti poruke na najuvjerljiviji način dok se borimo protiv dezinformacija, rekao je šef turske diplomacije.

On je poručio da svijet mora diplomaciju staviti u službu mira i razvoja, piše AA.

komentari (0)