Celik: Masakri tokom rata u Bosni ne bi se dogodili da je tad bila današnja Turkiye

Volja našeg predsjednika da očuva mir je toliko jaka i toliko je prihvaćena da čak i tamošnji srpski čelnici daju izjavu u kojoj kažu da 'Erdogan treba biti izabran'. Jer niko više ne želi rat, rekao je glasnogovornik Stranke pravde i razvoja Celik

TURKIYE 13.05.2023, 15:58 15.05.2023, 11:24
Celik: Masakri tokom rata u Bosni ne bi se dogodili da je tad bila današnja Turkiye
© AA

Zamjenik predsjednika i glasnogovornik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik izjavio je kako se masakri i tragični događaji tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ne bi dogodili da je u to vrijeme bila današnja Turkiye i da je na njenom čelu bio aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdogan. 

Celik je boravio u južnom turskom gradu Adani, gdje se sastao sa predstavnicima Udruženja Bosna-Adana. Celik je na sastanak sa predstavnicima ovog udurženja stigao koristeći turski automobil Togg, piše AA. 

U razgovoru s članovima udruženja Celik se prisjetio momenata kada je bio u pratnji turskog predsjednika Erdogana u povratku iz posjete jednoj od stranih zemalja, kada su dobili informaciju da je hospitalizovan prvi predsjednik RBiH Alija Izetbegović, te kako su tada odlučili sletjeti u Sarajevo.

"Hitno smo sletjeli u Sarajevo. Bio sam tada s našim predsjednikom kada smo otišli u bolnicu. Tada je predsjednik razgovarao s Alijom (Izetbeogvić, op.a.) i rekao mu: 'Želimo vas prebaciti u Turkiye na liječenje', na što je Alija rekao: 'Ja ne želim otići odavde'", ispričao je Celik.

Dodao je kako je Erdogan više puta insistirao kazavši Izetbegoviću da će ga nakon liječenja ponovo vratiti u Bosnu, na što je poručio: “Želim umrijeti u svojoj zemlji, ne želim napustiti ovo mjesto.“

Celik je kazao kako je tada rahmetli Alija Izetbegović u amanet ostavio brigu o nasljedstvu sultana Fatiha na Balkanu.

"Naš predsjednik od tada taj amanet nosi na svojim plećima. Od tada nisu (Bosna, op.a.) nikad ostavljeni sami", rekao je Celik.

Navodeći da je kako je u više navrata boravio u Bosni i Hercegovini, Celik je povukao paralelu između Bosne i Azerbejdžana. Rekao je kako je tokom boravka u Bosni vidio bunkere koje su izgradili srpski snajperisti koji su tamo ubijali Bošnjake, a iste takve bunkere, kako je kazao, izgradili su i Armenci tokom rata u Karabahu.

"Tada sam počeo razmišljati: 'Da je današnja Turkiye postojala u vremenu rata u Bosni, da je tada Recep Tayyip Erdogan bio na čelu Turkiye, nijedan od tih masakra se ne bi dogodio'", poručio je Celik, te dodao:

"Moć Turkiye znači očuvanje i zaštita islama na Balkanu. Ono što je danas najpotrebnije jeste mir. Volja našeg predsjednika da očuva mir je toliko jaka i toliko je prihvaćena da čak i tamošnji srpski čelnici daju izjavu u kojoj kažu da 'Erdogan treba biti izabran'. Jer niko više ne želi rat."

Celik je na kraju istakao da je Balkan uvijek u fokusu predsjednika Erdogana.

komentari (0)