Cizleme - specijalitet turskog grada Kocaelija

TURKIYE 15.04.2022, 13:25 15.04.2022, 13:37
Cizleme - specijalitet turskog grada Kocaelija
© AA

U selu Kandiri koja se nalazi u turskom gradu Kocaeliju, pripremaju se cizleme (op.a džizleme), koje su neizostavni na svakoj sofri.

Cizleme, jedna od lokalnih specijaliteta Kocaelija, sprema se specifično, ali vrlo lahko. Peče se na platama koje se proizvode u mjestu Kandira, i tako se i zovu, a stanovnici Kocaelija cizleme jedu umjesto hljeba.

Tijesto se pravi vrlo lahko. U smjesu se doda brašno, voda, sol i kvasac, i umijesi se da bude rijetko, ali 'ljepljivo'. Kada se umijese svi potrebni sastojci, tijesto treba da stoji sat, kako bi se sve sjedinilo.

Nakon toga se peku, tako što se stavi to tijesto na posebnu platu ili lim za pečenje i razmaže se kutlačom po plati, zatim se peče učestalim okretanjem dok ne porumeni.


 

Jedu se za doručak, ručak ili večeru, a posebno se pripremaju u mjesecu ramazanu umjesto somuna. Šezdesetpetogodišnja Emine Guner kaže da cizleme prave otkad zna za sebe i da su to naučili od svojih predaka, majki i nena.

- Ne treba ni 10 minuta da se ispeče. Šta god da jedemo, s njima jedemo. Može se dodati i pečena piletina izrezana na male komade. Ljepše je jesti kada su tople. Djeca unutra stavljaju sir i tako jedu, kazala je Emine.

Emine je rekla i da se cizleme mogu jesti i hladne, te da mogu stajati do sedam dana. Dodala je i da su njihovi preci to služili gostima.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)