Danas se obilježava Dan Republike Turkiye

TURKIYE 29.10.2022, 12:42 31.10.2022, 13:36
Danas se obilježava Dan Republike Turkiye

- Gospodo, sutra proglašavamo Republiku, riječi su osnivača Republike Turkiye, Mustafe Kemala Ataturka.

Turski oficir, osnivač Republike Turkiye i njen prvi predsjednik, Gazi Mustafa Kemal Ataturk je ove riječi izgovorio 28. oktobra 1923. godine, a sljedećeg jutra je i uradio ono što je najavio. Proglasio je Turkiye Republikom.

Nakon pada Osmanskog carstva i mnogih ratova koje je tada već izmorena Turkiye vodila sa tadašnjim svjetskim silama, zahvaljujući vodstvu Ataturka, uspjela je da se izbori sa svima, i da odnese pobjedu.

Poslije proglašenja Turkiye republikom, utemeljena je moderna i građanska turska država.

Nacionalni praznik Dan Republike u Turkiye se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na taj dan, proglašenja Republike Turkiye iz 1923. godine.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika u Turkiye obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom te zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju osnovača Republike Ataturka.

Delegacija predvođena predsjednikom Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom danas je povodom 29. oktobra, Dana Republike i 99. godišnjice proglašenja Republike posjetila Anitkabir, mauzolej osnivača moderne Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka, piše AA. 

"Odlučno nastavljamo našu borbu da stoljeće u kojem se nalazimo bude stoljeće Turkiye i da ispunimo snove naše nacije, bez obzira na prepreke koje se nalaze pred nama", rekao je Erdogan tom prilikom.

Ceremoniji su prisustvovali još predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye Mustafa Sentop, potpredsjednik Turkiye Fuat Oktay, predsjednik Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, predsjednik Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli, čelnici najviših pravosudnih organa, načelnik Generalštaba general Yasar Guler te komandanti Oružanih snaga Turkiye.

Tom prilikom je intonirana nacionalna himna Republike Turkiye te položeno cvijeće. Turski predsjednik Erdogan je potom ostavio poruku u Knjigu utisaka u kojoj je naveo da rade naporno kako bi se ostvarili snovi turskog naroda.

"Danas obilježavamo 99. godišnjicu naše Republike, koju smo uspostavili nakon teške i epske borbe. Radimo punom snagom da vječno živi naša Republika koja nam je povjerena. Ponosni smo posebno što na ovaj historijski dan otvaramo i proizvodni pogon Togg, prvog domaćeg električnog automobila u našoj zemlji", poručio je predsjednik Turkiye.

komentari (0)