Davuldžije: Tradicija još iz Osmanskog carstva

TURKIYE 06.04.2022, 12:39 06.04.2022, 13:02
Davuldžije: Tradicija još iz Osmanskog carstva
© AA

U mjesecu ramazanu je počelo objavljivanje Kur'ana Muhammedu a.s. U ovom svetom mjesecu se obavljaju posebni ibadeti kao što je post i teravih-namaz.

U mjesecu ramazanu postoje mnogi običaji koji su u suštini isti za sve muslimane, ali se ipak od mjesta do mjesta mogu malo razlikovati. Neki od zajedničkih običaja su: pucanje topa koji označava vrijeme iftara, vrijeme sehura, hurme kojima vjernik prekida post, somuni koji su neizostavni na ramazanskoj sofri, topa koja je također specifična za ramazan.

Međutim, u Turkiye, ali i u nekim arapskim zemljama, postoji osoba ili čovjek kojeg zovu davuldžija. To je osoba koja ide kroz mahale i sokake i na poseban i drugačiji način budi osobe na sehur. Davuldžija ide kroz mahale, udarajući u bubanj i uči ramazanske pjesme.

Davuldžija stoji pred vratima, pjeva pjesmu, dobija džeparac, zatim otpjeva drugu pjesmu sa radošću zbog dobijenog novca i odlazi u susjednu kuću. Ove pjesme su kasnije sastavljeni u knjigu koja se zvala "Ramazaname". 

Smatra se da je ovo tradicija koja je započeta u Osmanskom periodu, prije 150 godina. Međutim, nije poznato ko je prvi davuldžija. 

Iako nema mnogo izvora o davuldžijama, postoje izvori o drugoj ramazanskoj tradiciji -  tradiciji ramazanskih balova, koja datira još iz antičkih vremena. Prema podacima zapisanim u osmanskim izvorima, tradicija ramazanskog bala datira još iz 1821. godine, kada je i prvi bal održan u Istanbulu u Anadoluhisaru. Od 1827. godine puca se topom sa zidina Yedikule a onda se to proširilo i na Baltalimani i Selimiye kasarnu. U Osmanskom carstvu pucanje topa u ramazanu postalo je tradicija koja je trajala oko 20 do 25 godina. 

Balkan News

komentari (0)