Delegacije Turkiye, Švedske i Finske razgovarale o nordijskoj kandidaturi za članstvo u NATO-u

Finska i Švedska ponovile su da će pokazati punu solidarnost i saradnju s Turkiye u borbi protiv terorističkih organizacija

TURKIYE 26.08.2022, 16:32 26.08.2022, 16:34
Delegacije Turkiye, Švedske i Finske razgovarale o nordijskoj kandidaturi za članstvo u NATO-u
© AA/Arhiva

U petak je u Finskoj održan prvi sastanak stalnog zajedničkog mehanizma Turkiye, Finske i Švedske. 

Ove tri države 28. juna potpisale su trilateralni memorandum na samitu NATO-a u Madridu da bi razmotrili legitimnu bezbjednosnu zabrinutost Turkiye, povodom mogućeg članstva Finske i Švedske u NATO-u.

Delegaciju Turkiye predvodili su portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin i zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Onal, a dio delegacije bili su i predstavnici ministarstava vanjskih poslova, unutrašnjih poslova i pravde, te obavještajnih službi i bezbjednosnih institucija.

Švedsku delegaciju predvodio je državni sekretar za vanjske poslove i bezbjednost Oscar Stenstrom, a finsku stalni državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Jukka Salovaara, piše AA. 

Tokom sastanka utvrđeni su principi rada mehanizma, razmotreno je provođenje obaveza preuzetih trilateralnim memorandumom, te naglašeni konkretni koraci koje je potrebno preduzeti u narednom periodu.

Finska i Švedska ponovile su da će pokazati punu solidarnost i saradnju s Turkiye u borbi protiv terorističkih organizacija, posebno PKK, PYD/YPG i FETO, te da neće podržvati grupe koje prijete nacionalnoj bezbjednosti Turkiye.

Dogovoreno je intenziviranje saradnje nadležnih institucija na tehničkom nivou da bi se postigao konkretan napredak.

Turkiye, članica NATO-a više od 70 godina, jasno je stavila do znanja da će se protiviti članstvu nordijskih zemalja u NATO-u ako njeni zahtjevi ne budu ispunjeni.

komentari (0)