Emotivan govor pilota na letu za Sarajevo: "Čast mi je prevoziti bh. spasioce, iz dubine duše se zahvaljujem bosanskom narodu"

Nakon polijetanja iz Istanbula, pilot na ovom letu Durak Senpotuk putnicima je putem ozvučenja predstavio spasilački tim iz Bosne i Hercegovine, te kazao kako mu je čast i privlegija što su bh. spasioci njegovom letu

TURKIYE 16.02.2023, 15:52 16.02.2023, 16:09
Emotivan govor pilota na letu za Sarajevo:  "Čast mi je prevoziti bh. spasioce, iz dubine duše se zahvaljujem bosanskom narodu"
© AA

Prva grupa spasilaca iz Bosne i Hercegovine, koji su tokom protekle sedmice radili na traganju i spašavanju ispod ruševina u zemljotresom razorenim gradovima na jugu Turkiye, vratila se jučer u Sarajevo.

Spasilački tim Gorske službe spašavanja Novi Grad, koji broji 20 osoba, na čelu sa Fahrudinom Dobračom, aplauzom je jučer dočekan na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a hrabre spasioce na aerodromu je pozdravio i ambasador Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin.

Kako saznaje novinar Anadolije, vrlo emotivna situacija dogodila se tokom leta na relaciji Istanbul - Sarajevo. Nakon polijetanja iz Istanbula, pilot na ovom letu Durak Senpotuk putnicima je putem ozvučenja predstavio spasilački tim iz Bosne i Hercegovine, te kazao kako mu je čast i privlegija što su bh. spasioci njegovom letu.

- Sa nama na letu je spasilački tim iz Bosne i Hercegovine. Moram kazati da je za mene velika čast, zadovoljstvo i privilegija što prevozim ove ljude. Iz dubine moje duše zahvaljujem bosanskom narodu i ovoj ekipi za nesebičan doprinos koji su dali u zemljotresom pogođenim regijama, poručio je pilot Senpotuk, nakon čega je uslijedio gromoglasan aplauz svih putnika u avionu.

Po slijetanju na Međunarodni aerodrom Sarajevo, pilot Senpotuk se zadržao u kraćem razgovoru sa bosanskohercegovačkim spasiocima.

Nakon pripadnika tima GSS Novi Grad, danas su se iz Turkiye u Sarajevo vratili i članovi tima GSS Kantona Sarajevo.

Više od 150 spasilaca s područja Bosne i Hercegovine boravilo je proteklih dana u južnim regijama Turkiye, koje su u ponedjeljak, 6. februara, pogođene razornim zemljotresima (7,7 i 7,6 stepeni po Richteru), sa epicentrom u turskom gradu Kahramanmarasu. Neviđena razaranja pretrpjelo je najmanje deset turskih gradova u tom dijelu zemlje, a prema posljednjim informacija, u zemljotresu je poginulo više od 36.000 osoba. Razorne posljedice zemljotresa pretrpjeli su i sjeverni dijelovi Sirije, gdje je poginulo više od 3.600 ljudi.

komentari (0)