Erdogan: Aja Sofija Fatihovom medresom obogaćujemo naš grad

TURKIYE 15.04.2022, 15:02
Erdogan: Aja Sofija Fatihovom medresom obogaćujemo naš grad
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan kazao je kako mentalitet koji je odvojio Aja Sofiju od njihovog stvarnog identiteta i pretvorio je u muzej, nažalost nije mogao tolerisati ni Aja Sofija Fatihovu medresu.

Erdogan je prisustvovao otvorenju Aja Sofija Fatihove medrese, koju je ponovno izgradila Uprava za vakufe pri Ministarstvu kulture i turizma.

Predsjednik Turkiye je čestitao ramazan, mjesec posta muslimana, poželivši da ovi mubarek dani donesu mir, oprost i spas od vječne muke.

Uputio je i molitve da svi sa sebi dragim osobama, porodicom, prijateljima, u zdravlju i svakom dobru dočekaju Ramazanski bajram.

Erdogan je podsjetio kako je prošle sedmice u kompleksu Velike Camlica džamije otvoren Muzej islamskih civilizacija.

- Poduzeli smo značajan korak kako bismo našu veličanstvenu prošlost prenijeli u sadašnjost i budućnost i spojili s našim narodom. Aja Sofija Fatihovom medresom, koju danas otvaramo, naš grad činimo bogatijim za još jedno djelo, čiji su se tragovi namjeravali izbrisati, rekao je Erdogan.

Osvrnuo se i na historijat medrese, istakavši kako je nekoliko puta obnavljana, a nastava se odvijala do 1924. godine.

- Neko vrijeme nakon toga služila je za smještaj siročadi, a kasnije je pod izgovorom da joj je narušen izgled srušena. Mentalitet koji je Aja Sofiju odvojio od našeg stvarnog identiteta i pretvorio je u muzej, nažalost nije mogao tolerisati ni ovu medresu. Ova historijska medresa, Fatihov vakuf, koja je stoljećima služila kao kolijevka nauke i mudrosti, tiho je uklonjena. A, svaki vakuf je nešto što nam je ostavljeno u amanet, rekao je Erdogan.

Istakao je kako uprkos tome Turkiye jedno vrijeme nije dobro prošla ispit zaštite i očuvanja kulture i civilizacije, niti djela koja su ostala u naslijeđe od predaka.

Prema njegovim riječima to je naročito vidljivo u vrijeme jednopartijskog mentaliteta, kada su postupci u cilju vesternizacije nanijeli velike rane u sjećanju našeg naroda.

Erdogan je kazao kako mentalitet koji je želio biti veći Zapadnjak od Zapadnjaka, nije znao vrijednost kulturnog nasljeđa starog nekoliko hiljada godina, piše AA.

komentari (0)