Erdogan: Borit ćemo se da Turkiye bude u 10 vodećih ekonomija svijeta

Erdogan je u Istanbulu prisustvovao ceremoniji dodjele nagrada Inovalig Champions u okviru Turske sedmice inovacija, a tom priliom je govorio o aktuelnim dešavanjima.

TURKIYE 12.12.2022, 11:57 12.12.2022, 12:16
Erdogan: Borit ćemo se da Turkiye bude u 10 vodećih ekonomija svijeta
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je u Istanbulu kako njegova zemlja planira domaću proizvodnju nafte naredne godine povećati na 100.000 barela dnevno.

Kako piše Anadolija, Erdogan je u Istanbulu prisustvovao ceremoniji dodjele nagrada Inovalig Champions u okviru Turske sedmice inovacija, a tom priliom je govorio o aktuelnim dešavanjima.

Jedna od tema o kojoj je govorio bili su i koraci Turkiye koje posljednjih godina poduzima u oblasti razvoja odbrambene industrije.

- Budžet naših projekata u oblasti odbrambene industrije povećali smo sa 5,5 milijardi na preko 75 milijardi dolara, rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je značajno povećan i broj turskih kompanija koje djeluju u pomenutoj oblasti.

- Prije 20 godina broj naših kompanija u odbrambenoj industriji iznosio je 56, danas u toj oblasti imamo više od 1.600 kompanija, rekao je.

Erdogan je podsjetio kako je Turkiye nekada imala izvoz u odbrambenoj industriji od svega 248 miliona dolara, te kazao kako će isti izvoz ove godine vjerovatno premašiti četiri milijarde dolara.

Najavio je povećanje proizvodnje domaće nafte.

- Domaću proizvodnju nafte naredne godine planiramo povećati na 100.000 barela dnevno, kazao je Erodgan.

Kada je riječ o automobilskoj industriji, u skorije vrijeme se očekuje i serijska proizvodnja turskog automobila TOGG.

- Za nekoliko mjeseci ćemo, ako Bog da, na cestama vidjeti naš TOGG, koji će biti ponos Turkiye i turske industrije, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik napomenuo je kako Turkiye radi na rješavanju problema troškova života.

- Korak po korak rješavamo problem troškova života, koji je najveći izvor nevolje za cijeli svijet, uključujući Evropu i Ameriku. Nastavit ćemo našu odlučnu borbu sve dok Turkiye ne uvrstimo među 10 vodećih ekonomija svijeta, poručio je Erodgan.

komentari (0)