Erdogan danas slavi 68. rođendan

TURKIYE 26.02.2022, 12:00 26.02.2022, 12:06
Erdogan danas slavi 68. rođendan
© AA/Internet

Na današnji dan, 1954. godine u Istanbulu rođen je dvanaesti predsjednik Republike Turkiye, Recep Tayyip Erdoğan.

Rođen je u ulici Kasımpaşa u Istanbulu, u porodici koja se iz grada Rize preselila u Istanbul. Djetinjstvo je proveo u Rize-u, a u Istanbul su se preselili, kada je imao 13 godina. Kao tinejdžer, Erdoğan je ulicama prometnijih gradskih naselja prodavao limunadu i simite, kako bi zaradio dodatni džeparac. Predsjednik Erdoğan je osoba koju skoro svi vole, ne samo u Turkiye već širom svijeta, a najviše oni potlačeni, jer im često i nesebično pruža ruku pomoći. Ne vole ga jedino oni koji čine nepravdu i koji na bilo koji način krše osnovna ljudska prava, za koja se predsjednik Erdoğan svim silama bori.

Erdoğan je završio Islamsku srednju školu Imam Hatip, a nakon toga upisuje Fakultet ekonomije i komercijalnih znanosti na Marmara Univerzitetu, gdje je diplomirao 1981. godine.

Pored politike u kojoj je veoma uspješan, predsjednik je imao posebnu ljubav prema fudbalu, kojim se poluprofesionalno bavio 1969 – 1982. Klub Fenerbahçe ga je htio transferisati u klub, međutim to njegov otac nije dozvolio. Stadion mjesnog nogometnog kluba u ulici u kojoj je odrastao, Kasımpaşe, nazvan je po njemu.

Stranku pravde i razvitka (AK Patija) osniva 2001. godine, i pobjeđuje je na izborima održanim u 2002. godini.

Prije nego je postao predsjednik Republike Turkiye, obnašao je i funkciju gradonačelnika Istanbula od 27. marta 1994. godine do 6.novembra 1998. Nakon toga 2003. godine do 2014; obnašao je funkciju premijera Turkiye, poslije čega je 2014. godine izabran za predsjednika Republike Turkiye. Svoju funkciju predsjednika Turkiye, nastavio je obnašati i nakon prijevremenih izbora koji su održani 24. juna 2018. godine, dvije godine nakon pokušaja vojnog puča. Erdoğan koji je preporodio, izgradio Turkiye, vratio ljudima vjeru u bolje sutra, otvorio na stotine bolnica, škola, fakulteta, koji se pobrinuo za svačija prava, a pogotovo prava onih slabih i nejakih, danas puni 68 godina. 

Nikad nije umoran, uvijek za svakog ima vremena. Omiljeni među odraslima, a pogotovo među djecom. Svako dijete mu rado trči u zagrljaj, i zove ga "djed Tayyip". 


 


 

N.Đ./Balkan News

komentari (0)