Erdogan: Gradimo 200.000 domova za izbjeglice koje se iz Turkiye žele vratiti u Siriju

TURKIYE 10.05.2022, 09:28
Erdogan: Gradimo 200.000 domova za izbjeglice koje se iz Turkiye žele vratiti u Siriju
© AA

Turkiye, koja ima više sirijskih izbjeglica nego bilo koja druga zemlja na svijetu, planira izgraditi 200.000 domova na sjeveru Sirije kako bi se otprilike jedna četvrtina izbjeglica dobrovoljno preselila, objavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

- Uz finansiranje međunarodnih grupa za pomoć, radili smo na projektu izgradnje 200.000 domova na 13 lokacija u Siriji kako bismo premjestili milion sirijskih izbjeglica koje žive u Turkiye, uključujući i izgradnju škola i bolnica, rekao je Erdogan novinarima u glavnom gradu Ankari nakon sjednice turske Vlade.

Dodao je kako "niko ne treba sumnjati da će broj Sirijaca u Turkiye pasti na razumne brojke sve dok im se pruže neophodne mogućnosti za dobrovoljni povratak".

U Turkiye se nalazi više od četiri miliona izbjeglica koji su sklonište u toj zemlji potražili u jeku sirijskog građanskog rata.

Posljednjih godina turska vojska je radila na tome da područja sjeverne Sirije u blizini Turkiye budu bezbjedna za preseljenje, dok su turske agencije i grupe za pomoć izgradile škole, bolnice i druge elemente funkcionalnih zajednica.

Rekavši da svi stranci u Turkiye podliježu određenim pravilima o životu i radu bez obzira na zemlju porijekla, Erdogan je naveo da se oni koji se ne pridržavaju ovih pravila deportuju.

- Broj Sirijaca deportovanih na ovaj način premašio je 20.000, a broj državljana drugih zemalja je veći od 21.000, dodao je turski predsjednik.

Glavni cilj značajnog procenta neregularnih migranata koji dolaze u Turkiye je zapravo odlazak u Evropu, istakao je on.

U međuvremenu, broj Ukrajinaca koji su potražili sklonište u Turkiye u jeku rata koji traje dva i po mjeseca skoro je 100.000, dodao je Erdogan.

Sirija je u građanskom ratu od početka 2011. godine kada je režim spriječio prodemokratske proteste.

Prema zvaničnim podacima Ujedinjenih naroda, u sukobu je poginulo više od 350.000 ljudi, ali organizacije za ljudska prava procjenjuju da je broj poginulih između 500.000 i 600.000.

Preko 14 miliona je moralo napustiti svoje domove, postajući izbjeglice ili interno raseljeni, pokazuju podaci Evropske unije, piše AA.

komentari (0)